Baršunasti Kruh s Mlijekom i Vanilijom
Uživajte u raskoši ovog baršunastog kruha s mlijekom i vanilijom, savršenog za doručak ili užinu. Svojom nježnom teksturom i predivnim mirisom vanilije, ovaj kruh će postati omiljeni dodatak vašem stolu.

Potrebni sastojci:
- 230 ml mlakog mlijeka
- 1/2 žlice šećera
- 8 g suhog kvasca
- 1 jaje
- 8 g vanilin šećera
- 1/2 žličice soli
- 360 g brašna
- 31 g omekšalog maslaca
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Aktiviranje kvasca: U posudi pomiješajte mlako mlijeko i šećer, pa pospite suhi kvasac preko smjese. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se ne stvori pjena.
- Miješanje mokrih sastojaka: U velikoj zdjeli umutite jaje i dodajte vanilin šećer. Zatim ulijte smjesu kvasca i dobro promiješajte.
- Dodavanje suhih sastojaka: U mokru smjesu dodajte brašno i sol. Miješajte dok se ne formira tijesto.
- Dodavanje maslaca: Dodajte omekšali maslac i umijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično, ručno ili mikserom s kukom za tijesto.
- Prvo dizanje: Pokrijte tijesto čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže u toplom prostoru dok se ne udvostruči, oko 30 minuta.
- Oblikovanje: Nakon što se tijesto udvostruči, nježno ga probušite da ispustite zrak. Podijelite tijesto na jednake dijelove i oblikujte u željene oblike. Rasporedite ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje.
- Drugo dizanje: Ponovno pokrijte oblikovano tijesto i ostavite da odmara još 15 minuta. Zagrijte pećnicu na 180°C (350°F).
- Pečenje: Pecite tijesto u zagrijanoj pećnici 20-25 minuta, dok ne postane zlatno smeđe i ispušta šuplji zvuk kad ga lagano tapnete.
Posluživanje:
Nakon pečenja, kruh prebacite na rešetku da se ohladi. Prije posluživanja, pospite kruh šećerom u prahu za dodatnu slatkoću.
Prijedlozi za posluživanje:
Uživajte u svježe pečenom kruhu s malo maslaca ili meda. Za ukusniji doručak, poslužite ga s džemom ili voćnim namazom. Upotpunite doživljaj šoljicom toplog čaja ili kave.
Priprema ovog kruha je jednostavna, a rezultat je savršenstvo koje će oduševiti svakog člana vaše obitelji!
Preporučujemo