Profesor. Dr Aleksandar Pavlovič Marković ističe važnu funkciju želuca i creva kao važnih zaštitnika zdravlja i imuniteta, postavljajući pitanje koliko ih efikasno štitimo i kako naše loše navike mogu dovesti do bolesti. Gastroenterolozi otkrivaju kako se crijeva najbrže oštećuju, ističući da je to korijen svih bolesti i ističući jedinstvenu ishranu koju bismo trebali slijediti.

U videu objavljenom na zvaničnom YouTube kanalu RTS-a Ordinacije, dr. Aleksandra Pavlović Marković, vanredni profesor i specijalista interne medicine sa fokusom na gastroenterologiju i hepatologiju, govorila je o bolestima creva. Gastroenterolog iz Srbije govori o izazovima pravovremenog prepoznavanja ovih stanja u svakodnevnoj praksi, napominjući da pet od 10 pacijenata nerazumno izražava strah od kolonoskopije (optički pregled debelog creva kolonoskopom).

Šta je najveći izazov sa kojim se suočavate? “Funkcionalne bolesti crijeva čine osamdeset posto našeg poslovanja. Preostalih dvadeset posto su istinski organske bolesti kao što su čirevi, iscrpljujući artritis, kronične upale, rak i ciroza. Kada su pacijenti prisutni Kada su simptomi prisutni, ali bez ikakvih dokaza o organskoj bolesti, mi klasificirati je kao funkcionalnu bolest crijeva.

Svaki od ovih mikroorganizama ima svoj imuni sistem i može pokrenuti imunološki odgovor našeg tijela. Budući da mikrobiom čini 90% naših organizama, on svakako igra ključnu ulogu u različitim tjelesnim funkcijama. Šta je najveća prijetnja zdravlju crijeva? „U našoj gastroenterološkoj praksi 80% slučajeva se odnosi na funkcionalne bolesti crijeva, dok su preostalih 20% prave organske bolesti, uključujući čireve, teški reumatoidni artritis, kronične upalne bolesti, rak i cirozu jetre.

Pacijenti su klasifikovani kao oboljeli od funkcionalne bolesti crijeva kada su upućeni bez ikakvih dokaza o organskoj bolesti. Iako je tačan uzrok nepoznat, ovisnost o hormonima igra ulogu jer žene imaju različite metabolizam i podložnije su ovim problemima.
Šta znači kolonoskopija? Naša publika je više navikla na gastroskopiju i kolonoskopiju. Prije dvadesetak godina bilo je nemoguće pregledati tanko crijevo. Pacijenti s takvim problemima mogu imati toliko teško vrijeme da čak i nakon što su sve organske bolesti isključene, i dalje navode da se osjećaju bolje – pa šta je zapravo IBS?

Osnovna definicija je bol ili nelagoda u abdomenu praćena raznim nepravilnostima crijeva. Prema ovoj definiciji, to može biti prvenstveno zatvor, dijareja ili oboje. Međutim, određivanje koje od potonjih je dominantno pokazalo se složenijim. Kada pacijenti pitaju o osnovnom uzroku, ponavljam da on ostaje nepoznat.

Dok genetski faktori igraju ulogu, izbor načina života, ishrana i fizička aktivnost su takođe važni. Često spominjem da 60% vremena, ako se pacijenti pridržavaju pravilne prehrane i dovoljno fizičke aktivnosti, možda neće osjetiti ove probleme. Šta uključuje pravilan plan ishrane?

Mondo kaže da se preporučuje povećanje unosa povrća uz minimiziranje unosa mesa, uvijek vodeći računa o kvalitetu hrane. Kada je pacijentu neugodna određena hrana, važno je djelomično smanjiti tu hranu. Iako su mahunarke poput graška i pasulja hranljive, mogu uzrokovati nadimanje, uobičajeni simptom koji otežava liječenje problema jednostavnom dijagnozom.

Preporučujemo