Sirnica je jedno od omiljenih jela u mnogim domaćinstvima, a ovaj recept sa gotovim korama omogućava da uživate u njenom ukusu na brz i jednostavan način, bez potrebe za pečenjem u rerni. Priprema sirnice u tavi donosi poseban šmek i teksturu koja će se dopasti svakom ljubitelju pita. U nastavku vam donosimo detaljan recept kako da napravite savršenu sirnicu koristeći gotove kore i tavu.

Sastojci:

  • 500 g gotovih kora za pitu
  • 400 g svježeg sira (možete koristiti feta sir ili mladi sir)
  • 2 jaja
  • 200 ml kisele pavlake
  • 100 ml jogurta
  • 100 ml ulja (možete koristiti i maslinovo ili suncokretovo ulje)
  • So (po ukusu)
  • Maslac (za podmazivanje tave)

Priprema fila za sirnicu:

  1. U većoj posudi izmrvite svježi sir viljuškom kako biste ga usitnili. Ukoliko koristite feta sir, takođe ga dobro izmrvite.
  2. Dodajte dva jaja u posudu sa sirom i dobro promiješajte smjesu dok se sastojci ne sjedine.
  3. U smjesu dodajte kiselu pavlaku i jogurt, te sve zajedno miješajte dok ne dobijete glatku masu. Kisela pavlaka i jogurt će dati dodatnu sočnost filu, a ujedno i bogatiji ukus.
  4. Po ukusu dodajte so, uzimajući u obzir koliko je sir već slan. Ako koristite feta sir, pažljivo s dodavanjem soli jer je on sam po sebi dosta slan.

Priprema sirnice:

  1. Priprema tave: Zagrijte tavu srednje veličine (najbolje sa debelim dnom) na umjerenoj temperaturi. Dodajte malu količinu maslaca da se otopi i ravnomjerno premaže dno tave. Maslac će pomoći da korice dobiju zlatno-smeđu boju i hrskavost.
  2. Složite kore: Uzmite jednu koru za pitu i pažljivo je položite u tavu, tako da rubovi vire iz tave. Cilj je da napravite bazu koja će držati fil unutra. Premažite koru sa malo ulja da bude mekša i ukusnija.
  3. Dodavanje fila: Na koru u tavi rasporedite dio fila od sira. Nakon što ste stavili prvi sloj fila, prekrijte ga drugom korom, koja će također biti premazana sa malo ulja. Nastavite sa slaganjem kora i fila dok ne potrošite sav materijal. Gornji sloj treba da bude kora koja će prekriti cijelu sirnicu.
  4. Pečenje: Preklopite vireće krajeve prve kore preko sirnice kako bi sve bilo lijepo zatvoreno. Stavite poklopac na tavu i pecite na umjerenoj vatri oko 10-15 minuta, ili dok donja kora ne postane zlatno-smeđa. Nakon toga, pažljivo preokrenite sirnicu na drugu stranu koristeći tanjir ili poklopac kako biste je vratili u tavu. Pecite još dodatnih 10-15 minuta s druge strane.

Savjeti za pečenje:

  • Temperatura: Bitno je da pečete sirnicu na umjerenoj temperaturi kako bi se fil ravnomjerno ispekao, a kore postale hrskave. Prejaka vatra može uzrokovati da kore brzo izgore, dok fil ostane nedovoljno pečen.
  • Okretanje sirnice: Kada preokrećete sirnicu, budite pažljivi kako bi zadržala svoj oblik i ravnomjerno se pekla.

Serviranje:

Kada je sirnica pečena sa obje strane, pažljivo je izvadite iz tave i stavite na tanjir. Ostavite je da se malo prohladi prije nego što je isječete na komade. Sirnica se može poslužiti topla ili na sobnoj temperaturi, uz jogurt, kiselo mlijeko ili neku laganu salatu.

Korisni savjeti:

  • Dodatni sastojci: Ako želite obogatiti okus sirnice, možete dodati sitno sjeckani špinat, blitvu ili kopar u fil. Ovi dodaci će dati dodatnu svježinu i aromu sirnici.
  • Za hrskavost: Ako volite da vam kore budu dodatno hrskave, možete ih premazati sa još malo maslaca ili ulja prije nego što zatvorite sirnicu.

Sirnica od gotovih kora u tavi je savršeno jelo za brzinski ručak ili večeru. Ovaj recept je idealan za one koji vole ukus tradicionalnih pita, ali žele bržu pripremu. Ukus i tekstura su jednako dobri kao kod klasične sirnice, a cijeli proces je puno jednostavniji i manje zahtjevan. Probajte ovaj recept i uživajte u sočnoj, hrskavoj sirnici koja će zadovoljiti sve ljubitelje domaće kuhinje

Preporučujemo