Čokoladne Kuglice od Kikirikija: Brza i Ukusna Poslastica

Ako tražite desert koji kombinuje bogate ukuse čokolade i kikirikija, ove čokoladne kuglice od kikirikija su savršeni izbor. Ovaj recept nije samo jednostavan za pripremu, već pruža savršen balans između hrskavih keksa, kremastog kikirikija i bogatog čokoladnog preliva. Idealne su za uživanje sa prijateljima i porodicom, a mogu biti poslužene i kao brzi desert za posebne prilike.

Potrebni Sastojci

Za pripremu ovih ukusnih kuglica potrebni su sledeći sastojci:

  • 500 g drobljenih keksa
  • 120 g nasjeckanog kikirikija
  • 60 g kakaa u prahu
  • 100 g šećera
  • 250 ml mlijeka
  • 150 g maslaca
  • Malo vanilina ili vanilin šećera
  • 80 g crne čokolade
  • 20 ml biljnog ulja
  • 100 g mliječne čokolade
  • 50 g nasjeckanog kikirikija za ukras

Kako Se Pripremaju Ove Kuglice?

Priprema Smjese za Kuglice

  1. Drobljenje keksa: Prvo, izlomite kekse u sitne mrvice i stavite ih u veliku zdjelu. Dodajte 120 g sitno nasjeckanog kikirikija i promiješajte da se sastojci ravnomjerno rasporede.
  2. Priprema čokoladne smjese: U šerpi pomiješajte šećer, kakao prah i mlijeko. Stavite na vatru i kuhajte, neprestano miješajući, dok se šećer i kakao ne rastvore. Kada smjesa proključa, smanjite vatru i kuhajte još 2 minute.
  3. Dodavanje maslaca: Nakon što maknete smjesu s vatre, dodajte maslac i prstohvat vanilina. Miješajte dok se maslac potpuno ne otopi, a smjesa postane glatka i sjajna. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
  4. Kombinacija sa keksima: Kada se čokoladna smjesa ohladi, prelijte je preko keksa i kikirikija. Dobro izmiješajte dok se svi sastojci ne sjedine u kompaktnu masu.

Oblikovanje Kuglica

  1. Priprema za oblikovanje: Podmažite ruke s malo biljnog ulja kako biste spriječili da se smjesa lijepi za ruke. Zatim od smjese oblikujte male kuglice veličine oraha.
  2. Hlađenje: Kuglice slažite na lim obložen papirom za pečenje i stavite u hladnjak na otprilike 1 sat, kako bi se kuglice dobro stegnule i postale čvrste.

Prelijevanje Čokoladom

  1. Otopljena čokolada: U posebnoj posudi otopite tamnu i mliječnu čokoladu s biljnim uljem, koristeći metodu parnog kupatila ili mikrovalnu pećnicu. Miješajte dok smjesa ne postane potpuno glatka.
  2. Premazivanje kuglica: Nakon što se čokolada otopila, pažljivo umočite svaku kuglicu u čokoladu, pazeći da svaka kuglica bude ravnomjerno premazana.

Ukrašavanje i Završno Hlađenje

  1. Ukrašavanje: Dok su kuglice još prekrivene toplom čokoladom, pospite ih nasjeckanim kikirikijem. Ovaj dodatak daje kuglicama dodatnu hrskavost i bogatstvo okusa.
  2. Završno hlađenje: Kuglice vratite na lim obložen papirom za pečenje i stavite u hladnjak na još 20 minuta kako bi se čokolada potpuno stegnula.

Posluživanje

Nakon što se čokolada stvrdne, kuglice su spremne za posluživanje. Mogu se čuvati u hladnjaku za kasnije, ili uživati na sobnoj temperaturi.

Prijedlozi za posluživanje:

  • Poslužite kuglice kao desert na zabavi ili druženju.
  • Uparite ih sa šoljicom kafe ili čaja za savršeni slatki užitak.

Ove kuglice su odlične za dijeljenje, ali takođe su sjajna opcija za brzi zalogaj kada vam zatreba nešto slatko. Uživajte!

Preporučujemo