Ovaj recept za kolač je savršen izbor za brzi desert pripremljen u mikrovalnoj pećnici. Brz, jednostavan i prepun bogatog okusa, ovaj kolač će zadovoljiti sve ljubitelje čokolade i slastica.

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 12 žlica šećera
  • 12 žlica mlijeka
  • 12 žlica ulja
  • 2 žlice kakaa
  • 12 žlica brašna
  • 1 žlica ruma
  • Prstohvat cimeta
  • 1 vrećica praška za pecivo

Za preliv:

  • 2 decilitra slatkog vrhnja
  • 100 grama mliječne čokolade
  • Mljeveni orasi
  • Malo ruma ili mlijeka

Priprema:

  1. Priprema smjese: U vatrostalnom kalupu promjera 22 cm umutite jaja koristeći žičanu pjenjaču dok ne postanu pjenasta. Zatim dodajte šećer, mlijeko, ulje, kakao, brašno, rum, cimet i prašak za pecivo. Sjedinite sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu.
  2. Pečenje u mikrovalnoj: Stavite kalup u mikrovalnu pećnicu i podesite na 800 W. Pecite kolač 5 minuta na najvišoj postavci. Provjerite je li kolač pečen tako što ćete umetnuti čačkalicu – ako izađe čista, kolač je gotov.
  3. Priprema preliva: U lončiću zagrijte slatko vrhnje dok ne prokuha, a zatim dodajte čokoladu i miješajte dok se potpuno ne otopi i ne postane glatka. Po želji, možete dodati malo ruma ili mlijeka kako biste pojačali okus.
  4. Završna obrada: Kada se kolač ispeče, ostavite ga da se kratko ohladi prije nego što ga izvadite iz kalupa. Zatim ga obilno premažite pripremljenom čokoladnom smjesom i ukrasite mljevenim orasima.

BONUS Recept za Griz pitu:

Ovaj recept za griz pitu je ukusan, jednostavan za pripremu, a ne zahtijeva posebne kulinarske vještine.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 300 g šećera
  • 1,5 dl ulja
  • 2 dl jogurta ili kiselog mlijeka
  • 200 g griza
  • 1/2 limuna (naribana kora)
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1/2 kg kora za pitu

Za preljev:

  • 300 g šećera
  • 4 dl vode
  • Sok od 1 limuna

Priprema:

  1. Priprema nadjeva: Umutite jaja sa šećerom, zatim dodajte jogurt, ulje i naribanu koru limuna. Kada se šećer otopi, umiješajte griz i prašak za pecivo.
  2. Slaganje kora: Podijelite kore u tri grupe, svaka s po četiri kore. Namažite svaku koru pripremljenim nadjevom i urolajte u oblik rolata. Stavite u tepsiju.
  3. Pečenje: Preostali nadjev premažite preko rolata. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta dok ne porumene.
  4. Priprema sirupa: Dok se pita peče, napravite sirup od šećera, vode i limunovog soka. Pustite da proključa i kuhajte 10 minuta, zatim ga ohladite.
  5. Zalijevanje pite: Kad je pita gotova, izbodite je čačkalicom i prelijte ohlađenim sirupom. Ostavite da se ohladi prije posluživanja.

Oba recepta su savršeni za brzu pripremu i uživanje u bogatom okusu domaćih slastica!

Preporučujemo