Hrana je tema o kojoj se često žestoko raspravlja, posebno u vezi sa specifičnim tehnikama kuhanja i interpretacijama klasičnih recepata. Uobičajeno pitanje se vrti oko granice između kreativnosti i onoga što bi se moglo smatrati kulinarskim “zločinom”. Gurmani često raspravljaju o tome da li je prikladno pitu od mesa označiti kao burek, treba li sarmu koristiti kao začin i mogu li se kisele jabuke smatrati aktivnim sastojkom u francuskoj salati.

Međutim, nedavno su se pojavili ekstremniji primjeri, posebno na platformama društvenih medija, koji dramatično ilustriraju kako kuhinjske inovacije mogu izazvati negativne reakcije. Jedan poznati primjer takvog kulinarskog eksperimentiranja pojavio se na TikToku, gdje je korisnik pod imenom The Shaba Kitchen odlučio napraviti jedinstveno jelo – prženi avokado punjen burrata sirom.

  • Hrabar izbor izazvao je brojne reakcije na internetu, posebno nakon tipično iskrenih kritika slavnog kuhara Gordona Ramsaya. Video je brzo postao popularan i pogledan je više od 20 miliona puta, dijelom zahvaljujući Ramsayevom odgovoru. U videu, Ramsay s nevjericom gleda kako korisnik TikTok-a guli kožicu avokada i zamjenjuje je mekim burrata sirom, koji se obično jede sirov.

Sljedeći korak je premazati avokado brašnom, jajima i krušnim mrvicama, što je navelo kuhara da uzvikne da je prženje burrate zabranjeno. Konačno, kada je avokado bačen u vrelo ulje, Remzijevo predviđanje se obistinilo – sir se smanjio i curio. Nazvao ih je “krivim škotskim jajima” i duhovito prokomentarisao da bi ih zbog takvog recepta zabranili u Italiji.

Iako je naišao na podsmijeh i reakcije, video je skupio zapanjujući broj lajkova i podstakao mnoge da razmišljaju o liniji između kulinarske kreativnosti i “zločina” protiv hrane. Reakcije publike su bile različite, nekima je recept bio zanimljiv i hrabar, dok su drugi smatrali da je nepotreban i nedovoljno ukusan. Italijani su čuvari svog gastronomskog nasljeđa.

Kada su u pitanju najglasniji protesti protiv modificiranja i “gnječenja” hrane, Italijani su možda najglasnija nacija. Njihova duboko ukorijenjena kulinarska tradicija ne dopušta odstupanja od ustaljenih metoda pravljenja tradicionalnih talijanskih recepata. Društvene mreže i blogovi puni su kritika upućenih Amerikancima i drugim zemljama koji smatraju da Italijani otuđuju italijansku hranu ili pripremaju jela po njihovim standardima.

Komentari poput “Svaki put kada pripremite ovakav recept, komadić Italije se izgubi” i “Moja baka je plakala kada je vidjela da neko kuha pastu i povrće u istom loncu” odražavaju stav Italijana prema njihovim kulinarskim tradicijama Duboko poštovanje. Kritike su često usmjerene na greške u pravljenju jela, kao što je lomljenje tjestenine prije potapanja ili dodavanje ulja u kipuću vodu.

Preporučujemo