Potrebno je:
Za koru:
– 4 jaja
– 4 kašike šećera
– 5 kašika brašna
– 1 mala kašika praška za pecivo
Za preliti koru:
– 200 ml mlijeka
– 2 kašike šećera u prahu
– 1 vanilin šećer
Za fil:
– 500 ml vrhnja za šlag
– 300 grama mljevenog plazma keksa
– 300 ml mlijeka
– 4 kašike šećera u prahu, ili više po ukusu
Za šlag:
– 2 vrećice šlag pjene
– 250 ml mlijeka
Priprema:
1. Za koru: Odvojite bjelanca i žumanca. Mutite bjelanca dok se malo ne napuše, pa im dodajte šećer, malo po malo. Kad dobijete srednje gust šaum, dodajte sva žumanca i kratko mutite da se smjesa sjedini. Dodajte i prašak za pecivo i brašno, te sve izmiješajte. Smjesu istresite u kalup prečnika 20×20 cm, ili nekih sličnih dimenzija, poravnajte i pecite na 180°C, 7 do 8 minuta. Ohladite.
2. Mlijeko, vanilin šećer i šećer u prahu izmiješajte i prelijte preko ohlađene kore.
3. Vrhnje za šlag kratko mutite dok mu se volumen ne poveća; ne treba nam čvrst šlag. Dodajte mljeveni plazma keks i sve dobro izmiješajte. Smjesa će postati jako gusta, pa počnite dodavati 300 ml mlijeka u nekoliko navrata, dok ne dobijete glatku, mazivu smjesu. Istresite je preko kore i poravnajte.
4. Šlag umutite i premažite kolač. Ukrasite po želji. Kolač možete jesti 10 minuta nakon što se ohladi u frižideru. Uživajte!