Budući da je većina slučajeva nedovoljne proizvodnje hormona štitnjače autoimune prirode, potrebno je istražiti šta se dešava kada imuni sistem napadne štitnu žlijezdu.

Ono što se dešava je slučaj pogrešnog identiteta, a gluten je slučajno jedan od krivaca. Hormoni djeluju kao regulatori u tijelu i kontroliraju ćelijske aktivnosti.

Da bi se mogao koristiti u tijelu, svaki hormon mora pronaći odgovarajući receptor na ćelijskoj membrani. Tiroidni receptori mogu samo da “oslobode” hormone štitnjače, ne i druge hormone. Štitna žlezda: kraljica hormona Svaka ćelija u vašem telu ima samo dve vrste receptora: receptore za štitnu žlezdu i receptore za vitamin D.

Drugim riječima, svaka ćelija u vašem tijelu ovisi o vašoj štitnoj žlijezdi, koja na mnogo načina ima ogroman utjecaj na vaše zdravlje. Ako hormon štitnjače ne funkcionira kako treba, ostatak tijela neće funkcionirati optimalno.

Više od 250 miliona ljudi širom svijeta ima hipotireozu, stanje u kojem se hormon štitne žlijezde ne proizvodi dovoljno u jednom trenutku u životu;


Gluten i imuni sistem štitne žlezde koji napada štitnu žlezdu je problem u većini slučajeva nedovoljne proizvodnje hormona štitnjače, jer se radi o autoimunoj bolesti. Bio je to slučaj pogrešnog identiteta, a Gluten je bio jedan od osumnjičenih. Kada gluten (protein koji se nalazi u pšenici i drugim žitaricama) prođe kroz crijevni zid i uđe u krvotok, vaš imunološki sistem prepoznaje stranu tvar (gluten) tako što proizvodi posebne proteine ​​(antitijela koja uništavaju stranu tvar).

Problem je u tome što ponekad vaš imunološki sistem pomiješa vašu štitnu žlijezdu za gluten i počne je napadati. Preosjetljivost na gluten Kada pomislimo na intoleranciju na gluten, najčešći simptom koji nam pada na pamet je celijakija. Međutim, ovo je samo jedan od simptoma mnogih mogućih pokazatelja netolerancije na gluten.

Istraživanja pokazuju da samo 10% ljudi sa celijakijom ima simptome netolerancije na gluten. Intolerancija na gluten (osim celijakije) pogađa otprilike jednu od 20 osoba širom svijeta. Dok većina ljudi s autoimunim bolestima izbjegava gluten nekoliko sedmica, a zatim prestane (jer nisu sigurni da li je ovaj protein uzrok njihovih problema), istraživanja pokazuju da je tijelu potrebno nekoliko mjeseci da se potpuno očisti. upala. Odgovori.

Preporučujemo