Ideja da se jedna vrijednost primjenjuje univerzalno na sve pojedince je pogrešna. Kako pojedinci stare, njihov krvni pritisak se mijenja. Standardi od 30 i 60 godina se ne poklapaju.
Krvni pritisak unutar prihvatljivog raspona ukazuje na optimalno fizičko zdravlje i normalnu funkciju srca. Nivoi krvnog pritiska određuju se jačinom i brzinom srčanih kontrakcija i količinom krvi koja se pumpa u minuti. Nadalje, svojstva krvi i otpor koji pružaju zidovi krvnih žila igraju ključnu ulogu u tom pogledu.
Kada su nivoi poremećeni, to može uzrokovati brojne probleme koji zahtijevaju pažnju i pravilno upravljanje. Normalni nivoi stresa variraju od osobe do osobe, u zavisnosti od faktora kao što su struktura tela i prisustvo drugih zdravstvenih stanja. Prema Medical Networku, može se zaključiti da svaka osoba ima svoj jedinstveni prag za normalan stres.
Ako imate između 30 i 34 godine, krvni pritisak od 121/80 se smatra normalnim. Međutim, ako vaš krvni pritisak padne ispod (110/77) ili premašuje (134/85) ovaj raspon, preporučuje se da potražite medicinsku pomoć. Isto tako, normalan krvni pritisak za osobe od 50 do 54 godine je tipično 129/85, što je više nego za osobe 20 godina mlađe.
Korelacija između starosti i normalnog krvnog pritiska jasno je vidljiva u tabeli. Ovaj fenomen se može pripisati prirodnim promjenama koje se dešavaju u krvnim sudovima, srčanom mišiću i drugim tjelesnim organima kako starimo. Visok krvni pritisak i nizak krvni pritisak mogu uzrokovati razne zdravstvene probleme. Da bi se tačno odredili njeni tačni nivoi, potrebno je kontinuirano posmatrati i beležiti merenja tokom nekoliko dana.
ŠTA JE NAJBOLJE DA JEDETE ZA VEČERU? Nutricionistkinja Marija nam otkiva dve ključne stvari za dobro varenje
Nutricionista Marija Milanović otkriva šta voli da jede za večeru. Njen savet je jednostavan, brz za pripremu i veoma zdrav jer je večera poslednji obrok u danu, pa nije uvek lako napraviti pravi izbor i izabrati hranu sa manje kalorija. Osjećaj sitosti cijelu noć do doručka sljedećeg dana. Nutricionistica Marija Milanović na našem portalu ističe da je pored izbora namirnica izuzetno važno i vreme jela: „Da biste omogućili bolju probavu hrane i dali osećaj opuštenosti u stomaku, najbolje je najkasnije do prije spavanja 2 sata za večeru “Prvo pripremite piletinu, začinite i ispecite po želji, a zatim narežite na komade. Salatu operite i nasjeckajte po potrebi ili je kupite unaprijed narezanu ako nemate vremena. Dodajte malo cherry paradajza (možete ih prepoloviti ili na četvrtine ako želite). Dodajte narezanu piletinu sa roštilja, dodajte maslinovo ulje, limun i grčki jogurt, te željene začine.
Ovo je praktična večera za koju je potrebno oko 20 minuta da se pripremi i koju možete ponijeti sa sobom gdje god da krenete. Nutricionisti nude još jedno rješenje: „Osim ove varijante možete izabrati i svježi sir sa salatom i sjemenkama, te bijelu ribu sa grilovanim povrćem (bakalar, pastrmka, brancin, orade). Isprobajte neki od njenih prijedloga za ukusnu i izdašnu večeru.