Mnogi ljudi koji žive u urbanim i modernim sredinama žive kraće i nezdravo. S druge strane, nekim ljudima koji se drže drevnih načina života i povezivanja s prirodom bolje je. Danas smo tu da vam otkrijemo njihove tajne.
Odlično fizičko i mentalno zdravlje zajednice Hunza pripisuje se njihovoj jedinstvenoj prehrani i jednostavnom načinu života, a kajsije su važan dio većine njihovih tradicionalnih jela. Dolina Hunza, koja se nalazi u sjevernom dijelu Pakistana u blizini granice s Kinom, dom je izvanredne zajednice.
Rašireno je vjerovanje da ljudi u ovoj dolini žive duže od prosjeka, a neki dosežu impresivnu prekretnicu od 100 godina ili više. Poznati kao Hunza ili Burish narod, bili su prepoznati po svojoj izuzetnoj dugovječnosti. Oni su jedinstveni ne samo po svojoj genetskoj strukturi, već i po svom jedinstvenom načinu života i izboru ishrane. Ljudi u dolini Hunza žive zaista jedinstvenim načinom života koji se zasniva na biljnoj ishrani i tradicionalnim metodama čuvanja hrane.,
Jutarnji.hr prenosi zanimljive uvide u prehrambene navike naroda Hunza. Hunzina kulinarska tradicija usredotočuje se na velikodušnu upotrebu bilja i naglasak na raznim orašastim plodovima. Svježe kajsije, sušene kajsije i bademovo ulje neizostavni su sastojci mnogih domaćih jela.
Dolina Hunza dom je impresivnih stabala badema, a nenadmašna slatkoća plodova kojima obiluje regija je zaista zapanjujuća. Kajsije su bogate vlaknima, kao i vitaminima A, C, E i kalijumom, tako da imaju niz zdravstvenih prednosti. Ljudi iz Hunze jamče za zdravstvene prednosti kajsija, koje su poznate po svojoj sposobnosti da podrže zdravlje probave, bore se protiv štetnih slobodnih radikala i mogu sadržavati spoj amigdalin u svom ulju.
Prethodna istraživanja sugeriraju da amigdalin može imati svojstva protiv raka. Bademovo ulje je bogato vitaminom B-17 (migdalin), za koji se smatra da rješava nedostatke povezane s rakom. Stanovnici doline Hunza konzumiraju kajsije u različitim oblicima tokom sva četiri godišnja doba.
Ljeti vole da jedu svježe kajsije kao ukusnu užinu, a sok od kajsije je piće koje svako domaćinstvo rado pije. U julu i avgustu porodice sudjeluju u tradiciji sušenja kajsija na krovovima, pažljivo vade i čuvaju sjemenke za kasniju potrošnju. Ove suve kajsije su ukusna zimska i prolećna užina, u kojoj se često uživa sa košticama kajsije.
Osim toga, neke od ovih sjemenki se koriste za proizvodnju dragocjenog bademovog ulja, vrijednog sastojka u kuhinji Hunza. Ovo ulje je osnova mnogih tradicionalnih jela. U dolini Hunza potrošnja prerađene hrane i grickalica uobičajenih u modernom svijetu je minimalna.