Blitva, koju često porede sa cveklom po obliku listova, bogata je vitaminima koji se nalaze upravo u listovima, a ne u korenu kao cvekla. Evo kako uzgajati i koristiti blitvu u hrani:
Kako uzgajati blitvu?


Blitvu možete sijati od februara do juna. Sijte sjeme u redove na dubinu od oko tri centimetra. Ako blitvu uzgajate debelo, možete je kasnije presaditi. Listove cvekle možete rezati i ubirati tijekom cijele godine jer iz korijena rastu novi listovi.


Kako čuvati blitvu?
Nakon berbe, listovi cvekle ne ostaju dugo svježi, pa se preporučuje da se zamrznu kako bi se sačuvala svojstva.

Hranljiva vrijednost blitve
Cvekla je izuzetno bogata antioksidansima, sa najmanje 13 različitih vrsta. Zbog visokog sadržaja vlakana, korisna je u ishrani dijabetičara jer ne izaziva velike fluktuacije nivoa šećera u krvi. Osim toga, blitva je odlična za jačanje imuniteta i ima diuretička svojstva. Sadrži vitamine C i B, magnezijum, gvožđe, kalijum, kalcijum i mangan, a bogat je proteinima, vlaknima i biljnim uljima.

Blitva kao lijek
Blitva se tradicionalno koristi kao prirodni antibiotik. Može se koristiti u zavojima za rane i u obliku laganog bujona za liječenje problema s bešikom i bubrezima. Sadrži i vitamin A i lutein, koji su dobri za oči i pomažu u smanjenju rizika od bolesti kao što je katarakta.

Recept: blitva sa krompirom
sirovina:

1 kg blitve
4 mala krompira
4-5 čena belog luka
250 ml maslinovog ulja
tako
pripremiti:
Operite i nasjeckajte bijeli luk, zatim pomiješajte sa maslinovim uljem i ostavite da odstoji najmanje sat vremena prije kuhanja. Krompir operite, ogulite i narežite na kockice. Skuvajte ga u slanoj vodi. Cveklu operite, odrežite donji deo stabljike, a listove isecite na širinu od jednog do dva centimetra. Kada je krompir skuvan, izvadite ga šupljikavom kašikom i u istu vodu dodajte narezanu blitvu.

Blitvu kuhajte oko sedam minuta, a zatim procijedite i prelijte hladnom vodom da zadrži zelenu boju. Zagrejte tiganj na šporetu i dodajte beli luk i maslinovo ulje. Nakon minutnog prženja, dodajte kuvani krompir i oceđenu blitvu. Sve zajedno pržite dvije minute, miješajući da se okusi sjedine. Ovaj jednostavan i hranljiv recept idealan je za zdrav i ukusan obrok. Preporučuje se da u svoj jelovnik dodate cveklu i krompir barem jednom sedmično.

Preporučujemo