Ovi lijekovi ne samo da ublažavaju bol i snižavaju tjelesnu temperaturu, već imaju i protuupalno djelovanje.
Lijekovi protiv bolova su tajni sastojak koji može ublažiti razne tegobe. Često se koriste za ublažavanje glavobolje ili menstrualnih grčeva. Ali šta ako lijek nema učinak koji smo očekivali? Da li je bezbedno uzimati dodatne doze ili je najbolje prestati da ih uzimate? Sonja Stojiljković, stručnjak za farmaceutsku oblast, dala je savete o pravilnoj upotrebi ovih lekova u emisiji „RTS Ordinacija“.
“Dostupni su lijekovi na bazi paracetamola i acetilsalicilne kiseline koji se uglavnom koriste za ublažavanje bolova i hlađenje. Ostali lijekovi, kao što su ibuprofen, diklofenak, aceklofenak i naproksen, svrstavaju se u nesteroidne protuupalne lijekove. Osim za ublažavanje bolova i telesne temperature, ovi lekovi imaju značajno antiinflamatorno dejstvo“, objašnjava dr Stojiljković, posebno za menstrualne bolove.
Kod menstrualnih bolova koji uključuju blagu upalu sluzokože preporučuju se protuupalni lijekovi. Međutim, važno je zapamtiti da ovi lijekovi mogu uzrokovati nuspojave, kao što je pojačano krvarenje.
“Kod menstrualnih grčeva preporučuje se 200 mg ibuprofena. Također, važno je obratiti pažnju na sastojke tableta, jer mnoge tablete sadrže paracetamol. “Previše paracetamola može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme jetre”, upozorava farmaceut.
Takođe, budite oprezni kada lomite tablete. Mogu se oštetiti samo jasno označene tablete. Ako su tablete “filmsko obložene” ili “produženo oslobađanje”, ne preporučuje se njihovo lomljenje, jer ih njihova posebna struktura štiti od želučane kiseline.
ŠTA JE NAJBOLJE DA JEDETE ZA VEČERU? Nutricionistkinja Marija nam otkiva dve ključne stvari za dobro varenje
Nutricionista Marija Milanović otkriva šta voli da jede za večeru. Njen savet je jednostavan, brz za pripremu i veoma zdrav jer je večera poslednji obrok u danu, pa nije uvek lako napraviti pravi izbor i izabrati hranu sa manje kalorija. Osjećaj sitosti cijelu noć do doručka sljedećeg dana. Nutricionistica Marija Milanović na našem portalu ističe da je pored izbora namirnica izuzetno važno i vreme jela: „Da biste omogućili bolju probavu hrane i dali osećaj opuštenosti u stomaku, najbolje je najkasnije do prije spavanja 2 sata za večeru “Prvo pripremite piletinu, začinite i ispecite po želji, a zatim narežite na komade. Salatu operite i nasjeckajte po potrebi ili je kupite unaprijed narezanu ako nemate vremena. Dodajte malo cherry paradajza (možete ih prepoloviti ili na četvrtine ako želite). Dodajte narezanu piletinu sa roštilja, dodajte maslinovo ulje, limun i grčki jogurt, te željene začine.
Ovo je praktična večera za koju je potrebno oko 20 minuta da se pripremi i koju možete ponijeti sa sobom gdje god da krenete. Nutricionisti nude još jedno rješenje: „Osim ove varijante možete izabrati i svježi sir sa salatom i sjemenkama, te bijelu ribu sa grilovanim povrćem (bakalar, pastrmka, brancin, orade). Isprobajte neki od njenih prijedloga za ukusnu i izdašnu večeru.
10 pravila za dugovečnost japanskog doktora: Ako želite da doživite duboku starost, uradite ovo