Nije lako živjeti s netolerancijom na određene nutrijente, ali za neke je to surova realnost. Jedna supstanca koja se svuda nalazi u žitaricama je gluten, koji je problem za mnoge ljude zbog alergija.
Danas otkrivamo više detalja o simptomima glutena i intolerancije.
Dok celijakija spada u okrilje autoimunih bolesti, netolerancija na gluten može se manifestirati i kao alergijska ili necelijakija osjetljivost na gluten, prenosi Healthline. Mnogi često zanemaruju vezu između ovih uobičajenih simptoma, uključujući probleme s kožom, probavne smetnje, promjene raspoloženja i bolove u zglobovima.
Ako se pojavi bilo koji od ovih simptoma, preporučuje se hitna medicinska pomoć i konsultacija sa kvalificiranim zdravstvenim radnikom, koji može preporučiti odgovarajući tijek liječenja, koji često uključuje modifikacije vaše vlastite prehrane. Važno je ostati na oprezu i razumjeti različite simptome i potencijalne posljedice koje dolazi s celijakijom.
Prema dr. Elaine K. Luo, Glavni problem povezan s unosom glutena je loša probava. To je zato što gluten može uzrokovati upalu u tankom crijevu, ometajući apsorpciju važnih nutrijenata. Kao rezultat toga, ljudi mogu osjetiti neugodne simptome kao što su proljev, zatvor i neugodna stolica.
Osim toga, ljudi s celijakijom često doživljavaju dugotrajan umor, koji može poslužiti kao znak bolesti. Takođe postoji povećan rizik od anemije usled nedostatka gvožđa, koju karakteriše slabost i hladnoća u udovima. Celijakija se može pokazati vidljivim kožnim problemima, kao što su osip i plikovi, što može biti pokazatelj njenog prisustva.
Osim toga, dokumentirano je da je celijakija povezana s raznim stanjima, uključujući psorijazu, kroničnu urtikariju i gubitak kose. Pored ovih simptoma kožne bolesti, ljudi pogođeni bolešću često imaju mentalne probleme kao što su depresija, anksioznost i poremećaji raspoloženja. Stoga je ključno pozabaviti se svim ovim različitim aspektima kada se bavite osjetljivošću na gluten.
Tradicionalne medicinske procedure, kao što su analize krvi i biopsije, ne mogu otkriti necelijakijsku osjetljivost na gluten i alergiju na gluten. Simptomi kao što su koprivnjača, dijareja i povraćanje često se pojavljuju ubrzo nakon konzumiranja glutena. Dijetetičarka Natali Olsen kaže da je stroga dijeta bez glutena jedini praktičan način za liječenje bilo koje vrste osjetljivosti.
Važno je prepoznati potencijalnu težinu posljedica i složenu manifestaciju simptoma, te ne zanemariti znakove intolerancije na gluten. Umjesto toga, izuzetno je važno potražiti savjet stručnjaka za tačnu dijagnozu i odgovarajuću intervenciju.