Najjednostavnija Metoda za Izradu Ukusnog i Ekonomičnog Kruh Ciabatta

U ovom postu, otkrit ću vam najjednostavniju metodu za izradu ukusnog i ekonomičnog kruha ciabatta. Ovaj poznati talijanski kruh slavan je po svojoj laganoj i pahuljastoj konzistenciji i hrskavoj korici, što ga čini idealnim za sendviče ili uživanje uz malo maslinovog ulja. Započnimo s našom avanturom pečenja!

Ukupno vrijeme pripreme za ovaj recept je između 1 sat i 35 minuta do 2 sata i 35 minuta, što uključuje 15 minuta pripreme, 1-2 sata dizanja i 20 minuta pečenja.

Potrebni Sastojci:

  • 500 g krušnog brašna (3 + 1/3 šalice)
  • 5 g soli (1 žličica)
  • 5 g aktivnog suhog kvasca (2 žličice)
  • 375-400 ml vode (počnite s 375 ml i povećajte ako je potrebno)
  • 30 g maslinovog ulja (2 žlice)

Priprema:

  1. Priprema Smjese:
    • Otopite aktivni suhi kvasac u 100 ml tople vode (od ukupno 375-400 ml). Ostavite da odstoji oko 5 minuta dok ne postane pjenast.
    • U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol.
    • Dodajte smjesu kvasca, preostalu vodu i maslinovo ulje u smjesu brašna. Miješajte dok ne dobijete ljepljivo tijesto. Ako je potrebno, dodajte još vode dok tijesto ne postigne željenu konzistenciju.
  2. Dizanje Tijesta:
    • Ostavite tijesto da se diže na toplom mjestu, prekriveno čistim ručnikom ili plastičnom folijom, oko 1-2 sata ili dok se ne udvostruči.
  3. Oblikovanje Tijesta:
    • Zagrijte pećnicu na 220°C (430°F).
    • Obilno pospite brašnom radnu površinu i pažljivo prebacite tijesto na nju. Oblikujte tijesto u grubi pravokutnik preklapajući ga nekoliko puta. Pazite da ne izbacite previše zraka iz tijesta.
    • Stavite tijesto na pleh obložen papirom za pečenje ili posut brašnom. Ponovno pokrijte tijesto i ostavite da odstoji oko 30 minuta.
  4. Pečenje:
    • Pecite tijesto u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 minuta, ili dok kruh ne dobije zlatnosmeđu boju i hrskavu koricu. Za dodatnu hrskavost, stavite malu posudu s vodom na dno pećnice kako biste stvarali paru dok se kruh peče.

Posluživanje:

Nakon što izvadite kruh ciabattu iz pećnice, ostavite ga da se ohladi na rešetki prije rezanja i posluživanja.

Prijedlozi za Posluživanje:

  • Poslužite kruh uz malo maslinovog ulja i balzamičnog octa za savršen zalogaj.
  • Koristite ciabattu za sendviče ili paninije.
  • Nadopunite juhe ili salate ovim ukusnim kruhom za potpuno zadovoljavajući obrok.

Savjeti za Uspjeh:

  • Voda za aktiviranje kvasca treba biti topla, ali ne prevruća.
  • Tijesto tretirajte nježno kako biste očuvali njegovu laganu i prozračnu teksturu

Preporučujemo