Zorina Pita od Mesa i Krumpira
Razina oduševljenja koju sam doživjela od pite koju nam je moja Branka neku večer napravila je neopisiva. Recept dobiven od Zore odmah sam umnožila. Jučer sam bila u gostima i, naravno, pripremila sam ukusnu pitu od mesa i krumpira koju sam prigodno preimenovala u Zorina pita.
Potrebni Sastojci:
- 500 grama kora za pitu
- 1 glavica crvenog luka srednje veličine
- 500 grama mesa po želji
- Sol i papar po ukusu
- Razno povrće po izboru
- 3 krumpira srednje veličine
Zavoj:
- 3 jaja
- 1 žlica ulja
- 1 šalica čvrstog jogurta
- 2 žlice mineralne vode
- 1 žličica soli
Priprema:
- Priprema Smjese:
- Sitno nasjeckajte luk i kratko ga popržite na malo ulja.
- Dodajte meso luku, začinite solju i paprom prema ukusu, te pirjajte još jednu minutu.
- Dok se meso krčka, ogulite i naribajte krumpire na veće komade.
- Pomiješajte meso, luk i krumpir, te začinite po potrebi. Ostavite smjesu da se malo ohladi.
- Slaganje Pite:
- Namažite tepsiju dimenzija 35×25 cm s malo ulja.
- Uzmite jednu koru, presavijte je i stavite u tepsiju. Premažite je uljem.
- Na drugu koru nanesite malo fila, zatim stavite svježu koru na vrh. Ponavljajte ovaj postupak s nadjevom dok ne iskoristite sve sastojke, pazeći da zadnje dvije kore ostanu bez nadjeva.
- Premazivanje Pite:
- Izmiješajte jaja, ulje, jogurt, mineralnu vodu i sol.
- Pažljivo premažite pitu pripremljenim umakom, ravnomjerno raspoređujući smjesu po površini.
- Ostavite pitu da se dobro namoči 30 minuta.
- Pečenje:
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Pecite pitu dok ne dobije željenu zlatno-smeđu boju.
Posluživanje:
Ostavite svježe pečenu pitu da odstoji otprilike 15 minuta prije posluživanja uz salatu po želji.
Neka vam ova pita donese samo najveći uspjeh i sreću!
Preporučujemo