Vjerujemo da svi sa vremena na vrijeme vole pojesti tanjir pasulja. Jedan od problema je taj što ovo jelo može izazvati neprijatne posljedice kao što su grčevi i nadimanja.

Mnogi smatraju da je pasulj prirodno takav, ali zapravo je u pitanju greška u pripremi. Ako ne poštujete ključni korak, pasulj može postati neprijatan za varenje, izazivajući nadimanje i nelagodnosti u stomaku.

Zašto pasulj nadima?

Problem nije u pasulju samom po sebi, već u tome što mnogi preskaču jedan od najvažnijih koraka u pripremi – namakanje i bacanje prve vode. Ako to ne uradite, u pasulju ostaje lektin, prirodni toksin koji izaziva nadimanje, bolove u stomaku i osećaj težine. Iako je lektin u malim količinama siguran za konzumiranje, kada se ne tretira ispravno, može izazvati nelagodnosti u digestivnom sistemu.

Pravilna priprema pasulja:

  1. Operite suvi pasulj – Prvo dobro operite pasulj pre nego što ga stavite da se natopi. Ovo pomaže da se uklone nečistoće.
  2. Namakanje – Namočite pasulj u hladnoj vodi na najmanje 8 sati. Idealno bi bilo da to uradite preko noći, ali ako imate manje vremena, može biti i 4-5 sati.
  3. Bacite prvu vodu – Nakon što je pasulj odstajao, prva voda se mora baciti. U ovoj vodi ostaju supstance koje telo teško vari.
  4. Prokuvajte pasulj – Stavite pasulj u svežu vodu, dovedite ga do ključanja, a zatim ponovo bacite tu vodu.
  5. Nastavite kuvanje – Kada pasulj proključa, dodajte povrće, začine ili meso po izboru i nastavite sa kuvanjem.

Šta ako nemate vremena za namakanje?

Alternativa su konzervirani pasulji, koji su već termički obrađeni i ne sadrže toksine. Ako se odlučite za konzervirani pasulj, obavezno ga dobro isperite pod mlazom vode kako biste uklonili višak soli i konzervansa.

Najčešća pitanja o kuvanju pasulja:

  • Zašto se kaže da godinama kuvate pasulj pogrešno? – Zbog preskakanja ključnog koraka, a to je bacanje prve vode.
  • Da li pasulj mora da se namoči? – Da, namakanje je bitno jer pomaže da se uklone supstance koje izazivaju nadimanje.
  • Može li konzervirani pasulj da zameni suvi? – Da, ali obavezno ga isperite pre upotrebe.

Zdrav pasulj bez nadimanja?

Uz pravilnu pripremu, pasulj postaje lako svarljiv i lak za varenje. Bacanje prve vode čini čuda u smanjenju neprijatnih efekata nadimanja. Male promene u pripremi mogu napraviti veliku razliku, pružajući vam ukusan i zdrav obrok bez nelagodnosti.

Isprobajte ovu metodu i uživajte u pasulju koji ne opterećuje stomak, već vas greje i donosi uživanje u svakom zalogaju.

Preporučujemo