Kada govorimo o čišćenju pećnice, često se susrećemo s izazovom koji nije nimalo prijatan. Iako se većina ljudi trudi da tokom kuvanja bude pažljiva i uredna, vremenom se unutar rerne neizbežno nakupljaju masnoće, isparenja i ostaci hrane. Te naslage, koje mogu biti tvrdokorne i neprivlačne, utiču ne samo na izgled uređaja već i na kvalitet vazduha u kuhinji, pa čak i na ukus pripremljene hrane. Zbog svega toga, neophodno je povremeno dubinski očistiti unutrašnjost rerne kako bismo očuvali higijenu i funkcionalnost ovog bitnog kućnog aparata.

Prvi i osnovni korak u održavanju čistoće pećnice je korišćenje klasične metode sa vodom i deterdžentom. Ova tehnika je pogodna za rutinsko čišćenje, posebno kada se pećnica ne koristi intenzivno ili kada ne postoje ozbiljne naslage. Potrebno je:

  • Pripremiti toplu vodu sa nekoliko kapi deterdženta za sudove.

  • Umočiti sunđer u sapunicu i njome obrisati unutrašnje zidove, dno i vrata rerne.

  • Nakon toga, koristiti čistu, vlažnu krpu kako bi se uklonili ostaci sapunice.

  • Suvom krpom zatim osušiti površine kako bi se sprečilo pojavljivanje vodenih fleka.

Ova metoda je brza, laka i idealna za održavanje čistoće između većih čišćenja. Ako se koristi odmah nakon kuvanja, kada su eventualne mrlje još mekane, rezultati mogu biti veoma dobri bez puno truda.

Međutim, kod ozbiljnije zaprljanih pećnica, kada su naslage masnoće već očvrsle i stvrdnute, potrebno je primeniti jače i efikasnije tehnike. Jedno od najpopularnijih rešenja u domaćinstvima širom sveta je korišćenje sode bikarbone.

Ovaj prirodni sastojak ima višestruku primenu, a u čišćenju se koristi tako što se:

  1. Napravi pasta od sode i tople vode – dovoljno je nekoliko kašika sode i par kapi vode da se dobije gusta, ali maziva smesa.

  2. Pasta se nanese na sve zaprljane površine unutar pećnice, uključujući i unutrašnje staklo na vratima.

  3. Ostavlja se da deluje oko 20 minuta, kako bi soda razgradila masnoću i omekšala tvrdokorne mrlje.

  4. Nakon toga se sve pažljivo obriše vlažnom krpom ili sunđerom, a zatim i suvom kako bi se rerna vratila u funkcionalno stanje.

Ako rezultati ove metode nisu zadovoljavajući, postoji mogućnost njenog pojačavanja. Dodavanjem sirćeta u pastu od sode dobija se reaktivna smeša koja stvara penu i hemijsku reakciju. Ova kombinacija dodatno omekšava prljavštinu i razbija čak i najtvrdokornije slojeve masnoće.

Postupak s pastom od sode i sirćeta izgleda ovako:

  • Napravite pastu kao i ranije, ali dodajte i malo sirćeta neposredno pre nanošenja.

  • Nanesite je dok je pećnica još mlaka (nikako vrela!) jer tada pasta bolje prianja.

  • Ostavite da deluje duže nego obična soda – najmanje 30 minuta, a može i duže ako je zaprljanost ozbiljna.

  • Pomoću sunđera uklonite naslage i zatim obrišite vlažnom pa suvom krpom.

Ova metoda je ekološki prihvatljiva, bez agresivnih hemikalija, a rezultati su često jednaki kao kod korišćenja komercijalnih sredstava.

Jedan od najtvrdokornijih problema s kojim se mnogi suočavaju jeste unutrašnje staklo na vratima pećnice. Ova površina je najvidljivija i često se zaprlja tokom pečenja, naročito ako jelo prska. Kod modernijih modela rerni, moguće je jednostavno otvoriti ili ukloniti to staklo radi čišćenja. Postoje mehanizmi poput bravica, klizača ili tastera koji omogućavaju razdvajanje slojeva stakla.

Preporučujemo