Kada poželite da na vašem stolu osetite pravu toplinu domaće kuhinje, nema boljeg izbora od tradicionalne pileće supe pripremljene na turski način. Ova supa je ne samo hranljiva i bogata ukusima, već predstavlja i savršen izbor za porodični ručak koji će vas zagrejati i obradovati.

Ono što ovu supu čini posebnom jeste kombinacija autentičnih sastojaka i pažljivo uklopljenih aroma koje zajedno prave pravu gastronomsku čaroliju. Ukusi su uravnoteženi tako da svaki sastojak doprinosi složenosti i dubini jela, čineći ga prijatnim i nezaboravnim iskustvom za nepce.
Za pripremu ove supe biće vam potrebni sledeći ključni sastojci:
-
4 sočna pileća bataka sa kožom i kostima (ključni za puniji i bogatiji ukus)
-
1 veća šargarepa, koja prirodno unosi slatkoću i aromu
-
1 veliki luk, neophodan za bazu i dubinu ukusa
-
2 srednja luka za dinstanje
-
2 čena belog luka koji dodaju blagu pikantnost i aromatičnost
-
1 zelena paprika za osvežavajuću notu i blagu slatkoću
-
2 kašike brašna koje služe za postizanje blage gustine i kremaste teksture
-
100 grama male testenine po želji (spirale, makarone ili rezanci)
-
1 lovorov list za karakterističnu aromu i dubinu ukusa
-
30 grama maslaca koji daje bogatstvo i nežnu kremastost
-
maslinovo ulje za prženje i dodatnu aromu
-
so i biber po ukusu za začinjavanje
Prvi korak u pripremi je kuvanje pilećih bataka zajedno sa povrćem. U veći lonac sipajte oko dva litra hladne vode, zatim dodajte batake sa kožom i kostima jer oni su ključni da supa dobije dubinu i prirodnu slatkoću. U lonac ubacite i jedan veliki oljušteni luk, šargarepu isečenu na krupnije komade, kao i lovorov list koji će supi dati poseban miris. Sve to pustite da lagano krčka, poklopljeno, na srednjoj temperaturi oko 45 minuta do sat vremena, dok se meso ne omekša, a povrće ukrčka.
Dok se supa polako kuva, možete pripremiti dodatno povrće koje će upotpuniti ukus. Dva srednja luka oljuštite i sitno naseckajte, beli luk takođe iseckajte ili izgnječite, a zelenu papriku očistite od semenki i iseckajte na male kockice. U dubljoj tavi zagrejte maslinovo ulje zajedno sa maslacem, zatim dodajte luk i dinstajte ga dok ne postane staklast i mekan. Nakon toga ubacite beli luk i papriku i nastavite da dinstate dok povrće ne omekša i ukusi se lepo povežu.
Nakon što je povrće omekšalo, sledi pravljenje zaprške. U tavu sa povrćem dodajte dve kašike brašna i mešajte pažljivo da se brašno ne zgruda. Pržite smesu nekoliko minuta dok ne dobije blago zlatnu boju, a zaprška postane gusta i kremasta. Ovaj korak je izuzetno važan jer će zaprška obogatiti supu, dati joj gušću teksturu i dublju aromu.
Kada je pileće meso kuvano, izvadite batake iz supe, skinite meso sa kostiju i isecite na manje komade. Supu potom procedite kako biste uklonili veće komade luka i šargarepe koje su služile za osnovu. Vratite procedjenu supu u lonac i u nju dodajte prethodno pripremljenu zapršku sa povrćem, pažljivo promešajte da se ukusi sjedine. Nakon toga ubacite isečeno meso nazad u supu, začinite je solju i biberom po ukusu.
Sledeći i završni korak je dodavanje testenine. U supu sipajte oko 100 grama sitne testenine koju ste odabrali i kuvajte na srednjoj temperaturi dok ne omekša, što obično traje između 8 i 10 minuta. Važno je povremeno promešati kako testenina ne bi prianjala za dno posude.
Kada je supa spremna, poslužite je toplu. Po želji možete je ukrasiti sitno iseckanim peršunom ili malo sveže mlevenog bibera koji dodatno osvežavaju i naglašavaju ukus. Ova supa je idealan izbor za hladne dane jer pruža utisak prave domaće topline i udobnosti.
Njen bogat i složen ukus neće samo zadovoljiti vaša čula već će oduševiti i celu porodicu ili goste. Osim što je izuzetno ukusna, ova supa predstavlja i zdrav, hranljiv obrok bogat svim važnim nutritijentima.
Ova tradicionalna pileća supa na turski način razlikuje se od klasičnih recepata po bogatstvu slojeva ukusa i aroma koje se pažljivo slažu da bi pružile savršen balans između topline, hrane za dušu i prave domaće kuhinje.
Da rezimiramo, prednosti i karakteristike ove supe:
-
Bogati i autentični sastojci koji daju dubinu i složenost ukusa
-
Korak po korak priprema koja omogućava da se svi ukusi savršeno povežu
-
Posebna zaprška koja supu čini gušćom i aromatičnijom
-
Kombinacija povrća i mesa za nutritivno bogat obrok
-
Praktičnost jer može poslužiti kao kompletan ručak ili predjelo
-
Mogućnost prilagođavanja testenine po želji i ukusu
-
Ukusan i zdrav izbor za celu porodicu, naročito u hladnijim danima
Ova supa nije samo jelo, već pravi doživljaj koji će vas podsetiti na sve ono što domaća kuhinja znači – ljubav, pažnju i zajedništvo.
Isprobajte ovaj recept i dopustite da vas ukus Turske inspiriše u vašoj kuhinji, donoseći radost i zadovoljstvo na svaki porodični sto. Verujte, ova supe će brzo postati jedan od vaših omiljenih porodičnih ručkova, zahvaljujući svojoj toplini i bogatom ukusu.