Profesor fiziologije i specijalista medicine sporta, dr Dejan Čubrilo, sa Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, kroz svoje bogato iskustvo razotkriva brojne mitove i zablude u vezi sa stvaranjem i regulacijom masnoća u organizmu. Njegovi saveti ne samo da pomažu u razumevanju šta znači imati zdrav metabolizam, već i nude praktične načine kako da detoksikujemo telo, održimo ravnotežu i unapredimo opšte zdravlje.

- Jedan od najčešćih mitova koji dr Čubrilo razbija jeste da je holesterol isključivo “loša” supstanca koju treba potpuno eliminisati iz organizma. On objašnjava da je holesterol sastavni deo složenih bioloških procesa i da nije svaki povišeni nivo holesterola razlog za paniku. Prema njegovim rečima, holesterol ispod vrednosti od 6 mmol/l ne treba smatrati ozbiljnim problemom, ali savetuje da se ne fokusiramo na preterano snižavanje, već na održavanje ravnoteže uz pomoć antioksidanata.
Dr Čubrilo takođe ističe da brz metabolizam nije samo pitanje učestalih odlazaka u toalet, već stanje u kojem telo efikasno i pravilno prerađuje hranu i proizvodi energiju. Kada telo ne vari dobro hranu, dolazi do čestih stolica, ali to nije znak dobrog metabolizma – naprotiv, to je signal da creva i digestivni sistem ne funkcionišu kako treba.
- U vezi sa detoksikacijom, dr Čubrilo upozorava na mnoge zloupotrebe ove ideje u savremenom svetu. On naglašava da detoksikacija ne sme biti kratkoročni modni trend poput tri dana posta ili instant čišćenja tela. Detoksikacija mora biti sistemska i dugoročna. Kada kažemo da smo intoksikovani, to znači da je došlo do poremećaja unutrašnje ravnoteže organizma, najčešće zato što hrana nije pravilno svarena. Neprobavljena hrana postaje hranilište za štetne bakterije i gljivice koje uspevaju u prljavoj, lošoj crevnoj sredini. Nije cilj da stalno tražimo lekove, već da promenimo unutrašnju sredinu tako da štetne bakterije ne mogu da opstanu.
Dr Čubrilo posebno ističe koliko je danas popularan pojam detoksikacije, ali upozorava na mnoge zloupotrebe te ideje u savremenom svetu. On naglašava da detoksikacija ne sme biti kratkoročni modni trend poput tri dana posta ili instant čišćenja tela. Detoksikacija mora biti sistemska i dugoročna. Kada kažemo da smo intoksikovani, to znači da je došlo do poremećaja unutrašnje ravnoteže organizma, najčešće zato što hrana nije pravilno svarena. Neprobavljena hrana postaje hranilište za štetne bakterije i gljivice koje uspevaju u prljavoj, lošoj crevnoj sredini. Nije cilj da stalno tražimo lekove, već da promenimo unutrašnju sredinu tako da štetne bakterije ne mogu da opstanu.
- Ono što dr Čubrilo posebno ističe kao ključ uspešne detoksikacije jeste povratak creva u normalan ritam rada – barem jedna stolica dnevno je minimalni pokazatelj da creva rade kako treba. Za to daje praktičan savet: pre spavanja pojedite urmu ili smokvu koje ste prethodno natopili u vodi. To je pravi prirodni “buldožer” koji čisti creva i žuč, smiruje organizam i daje potrebnu energiju za pravilno funkcionisanje ćelija.
Dalje, dr Čubrilo objašnjava koliko je povišen nivo insulina povezan sa nastankom masnoća u jetri i sa holesterolom. Ako imate masnu jetru, sigurno imate i povišen insulin. Visok insulin stimuliše jetru da stvara masnoću, što dalje dovodi do problema sa zdravljem. Nije tačno da holesterol dobijamo direktno iz hrane. Na primer, ako svakodnevno jedete masnu hranu kao što su ćevapi i pljeskavice, moguće je da će se javiti probavni poremećaji, a povišen insulin će upravo podstaći stvaranje holesterola u jetri. Dakle, gotovo svi ljudi sa povišenim holesterolom imaju i povišen insulin.
Što se tiče samog holesterola, dr Čubrilo ima vrlo jasan stav: nikakav holesterol ispod vrednosti od šest mmol/l ne bih smatrao razlogom za paniku. Kada je holesterol u ovom rasponu, savetujem pacijentima da se ne fokusiraju na preterano snižavanje, već na održavanje ravnoteže uz pomoć antioksidanata. To nisu lekovi u tabletama, već prirodni antioksidanti iz voća i povrća koje treba konzumirati u malim, ali redovnim porcijama – pet do šest puta dnevno, po 50 do 100 grama. On ističe da biljke i prirodna hrana igraju ključnu ulogu u regulisanju holesterola i da je veoma važno izbegavati šećer i masnoće koje preopterećuju pankreas.