U današnjem članku obrađujemo zabrinjavajuće rezultate novog istraživanja koje može promeniti način na koji posmatramo omiljenu poslasticu mnogih  čokoladu, naročito onu koja sadrži visok procenat kakaa.

Iako se često smatra da crna čokolada, bogata antioksidansima, donosi brojne zdravstvene prednosti i poboljšava raspoloženje, najnovije naučne analize otkrivaju da ta slatka navika možda i nije toliko bezazlena.Tim naučnika sa Univerziteta Džordž Vašington sproveo je opsežno istraživanje koje je trajalo punih osam godina. U tom periodu analizirali su čak 72 proizvoda na bazi kakaa, među kojima je bila i popularna crna čokolada koja se u javnosti često ističe kao zdravija alternativa. Međutim, rezultati koje su dobili ukazuju na prisustvo zabrinjavajuće visokih nivoa teških metala, konkretno olova i kadmija, koji mogu imati ozbiljne posledice po ljudsko zdravlje ako se unose redovno ili u većim količinama.

  • Studija je otkrila da 43% testiranih uzoraka sadrži olovo iznad dozvoljenih granica, dok je 35% njih imalo kadmij u količinama koje prevazilaze bezbednosne standarde. Oba ova metala poznata su po svojoj toksičnosti, a opasnost dodatno raste zbog njihove sposobnosti da se akumuliraju u organizmu tokom vremena, uzrokujući štetu koja se ne mora odmah primetiti, ali ima dugoročne posledice.

Još šokantniji deo otkrića odnosi se na proizvode koji sadrže organski kakao. Nasuprot očekivanjima, upravo ti proizvodi imali su veće koncentracije teških metala u poređenju sa onima napravljenim od neorganskog kakaa. Iako razlozi za to još nisu potpuno razjašnjeni, spekuliše se da uzroci mogu biti povezani sa zagađenjem zemljišta ili postupcima tokom prerade. Ova saznanja bacaju novo svetlo na često romantizovanu ideju o organskim proizvodima kao nužno zdravijim i bezbednijim.

Vođa istraživanja, Lajt Frejm, naglašava da umerenost mora biti osnovni princip kada je reč o konzumiranju proizvoda na bazi kakaa. Ona podseća da i druge namirnice, poput ribe (npr. tune) i smeđeg pirinča, često sadrže teške metale, ali ne predstavljaju ozbiljnu opasnost ukoliko se konzumiraju u razumnim količinama. Isto pravilo, smatra ona, treba primeniti i na čokoladu – uživanje s merom jeste najbolji način da se izbegnu dugoročne zdravstvene posledice.

  • Nažalost, izbegavanje unosa ovih metala u potpunosti gotovo da je nemoguće. Zagađenje je, kako tvrde stručnjaci, prisutno u celokupnom lancu ishrane, a čokolada nije izuzetak. Zbog toga je ključno obratiti pažnju ne samo na količinu, već i na poreklo i kvalitet proizvoda koje svakodnevno konzumiramo.

Dugotrajna izloženost olovu i kadmiju može izazvati ozbiljne zdravstvene tegobe. Olovo posebno ugrožava decu, trudnice i starije osobe, a simptomi trovanja uključuju glavobolje, probleme sa varenjem, zatvor, bolove u mišićima i zglobovima, nesanicu, iscrpljenost i anksioznost. S druge strane, kadmij može izazvati drhtavicu, hronični umor, a u težim slučajevima i oštećenje bubrega, kostiju i pluća. Upravo zbog tih posledica preporučuje se pažljivo praćenje ishrane, naročito kod dece koja su osetljivija na efekte toksina.

Ranija istraživanja, poput onog koje je sprovela organizacija Consumer Reports, takođe su otkrila visok sadržaj olova i kadmija u mnogim vrstama crne čokolade. Njihov izveštaj je obuhvatio 28 različitih proizvoda, dok je paralelna studija Univerziteta Tulane pokazala da su samo četiri brenda imala problematične nivoe kadmija, dok je jedan brend prešao međunarodne granice bezbednosti. To ukazuje na značajne razlike među proizvođačima i dodatno potvrđuje potrebu za transparentnošću i regulacijom tržišta.

Dobra vest je da tečni čokoladni proizvodi poput sirupa i preliva ne predstavljaju toliki rizik, jer se konzumiraju u manjim količinama i ređe. Međutim, glavni fokus ostaje na čokoladi koju mnogi jedu svakodnevno, verujući da je reč o zdravoj opciji.

Na kraju, iako je čokolada za mnoge sinonim za zadovoljstvo, jasno je da su potrebni oprez, informisanost i umerenost kako bi se izbegli potencijalni rizici koje donosi njeno redovno konzumiranje. Bez obzira da li biramo organski ili konvencionalni kakao, važno je da budemo svesni mogućih opasnosti i da činimo sve što možemo da zaštitimo svoje zdravlje. Jer, u meri je spas – pa i kad je čokolada u pitanju.

Preporučujemo