Najzdraviji napitak za piće ujutro na prazan stomak: kefir – ima tri puta više probiotika od jogurta;

  • lako svarljiv

Jogurt je poznat po svojoj nutritivnoj vrijednosti, koja uključuje kalijum, fosfor, riboflavin, jod, cink i vitamin B5. Sadrži i vitamin B12, koji podržava zdravlje crvenih krvnih zrnaca i pravilno funkcionisanje nervnog sistema. Ipak, postoji jedan mlečni proizvod koji je još bolji – kefir. Kefir sadrži tri puta više probiotika od jogurta i pruža mnoge zdravstvene prednosti.

  • Šta je kefir?
    Kefir je fermentirano mlijeko koje se ističe svojom sposobnošću da poboljša crijeva, imuni sistem i zdravlje probavnog trakta. Pored niskog sadržaja laktoze i antimikrobnog dejstva, kefir je takođe koristan za nivo holesterola u krvi, pomaže u kontroli šećera u krvi i bori se protiv visokog krvnog pritiska. Evo tri ključne prednosti kefira:
  • Ojačati kosti
    Kefir je bogat kalcijumom i vitaminom K2, koji su neophodni za održavanje jakih kostiju i prevenciju prijeloma. Studija iz 2018. je pokazala da vitamin K2 igra ključnu ulogu u formiranju nove kosti i sprečavanju njene degradacije, što može značajno smanjiti rizik od prijeloma.
  • Umiruje probavni sistem
    Hrana bogata probioticima, poput kefira, može ublažiti probavne probleme. Probiotici pomažu u održavanju ravnoteže crijevnih mikroorganizama. Studija iz 2020. pokazala je da konzumiranje probiotika može smanjiti simptome gastroezofagealne refluksne bolesti, kao što su žgaravica, mučnina i bol u stomaku. Probiotici stimulišu imunološki odgovor tijela tako što proizvode kratkolančane masne kiseline kao što je mliječna kiselina.

ublažiti stres
Prema riječima ljekara, konzumiranje kefira može ublažiti anksioznost. Istraživanje, objavljeno u časopisu Molecular Psychiatry, uključivalo je studiju u kojoj su učesnici slijedili plan ishrane četiri sedmice. Grupa koja je konzumirala zdravu hranu poput kefira i jabuka imala je značajno niži nivo stresa od grupe koja nije promijenila svoje navike u ishrani. Zdrava ravnoteža crijevnih bakterija može potaknuti proizvodnju hormona sreće, kao što je serotonin.

Poboljšati kožu
Zdravlje crijeva i zdravlje kože usko su povezani. Probiotici u kefiru mogu pomoći u liječenju akni, ekcema i drugih kožnih problema. Konzumiranje kefira poboljšava ravnotežu crijevnih mikroba, što rezultira zdravijom, sjajnijom kožom.

lako svarljiv
Kefir se može konzumirati u velikim količinama – skoro do 1,5 litara dnevno. Lakše se i brže vari od mlijeka. Prokuvano mlijeko ostaje u želucu oko 7 sati, dok kefir u obranom mlijeku stoji 4,5 sata, a kefir u obranom mlijeku samo 3 sata.

Praktična upotreba kefira

Kefir je veoma svestran i može se konzumirati na različite načine:

kao piće:
Najlakši način je da pijete kefir samostalno kao osvježavajuće piće.

U smutijima:
Dodajte kefir svojim smoothiejima za dodatnu dozu probiotika i kremastu teksturu.

Preporučujemo