Recept za pročišćavanje pluća ovim napitkom je sjajan prirodni način za detoksikaciju organizma, a jednostavnost pripreme ga čini dostupnim za svakoga. Evo kako da ga detaljno pripremite:

Sastojci:

  • 400 g crvenog luka
  • 1 litar vode
  • 400 g šećera (ili meda/javorovog sirupa kao zdravija alternativa)
  • 2 žlice kurkume
  • Komadić đumbira (veličine palca)

Priprema:

  1. Priprema sirupa: U lonac dodajte vodu i šećer (ili med/javorov sirup) te stavite na vatru. Pustite da proključa i miješajte dok se šećer potpuno ne otopi.
  2. Dodavanje luka i đumbira:
    • Luk očistite i narežite na četvrtine.
    • Đumbir sitno nasjeckajte ili naribajte. Dodajte oboje u ključalu vodu sa šećerom.
  3. Dodavanje kurkume: Nakon što smjesa ponovo zavrije, dodajte kurkumu i smanjite vatru na laganu temperaturu.
  4. Kuhanje: Ostavite da lagano kuha dok se volumen ne smanji za pola (otprilike 30-45 minuta). Povremeno promiješajte.
  5. Cijeđenje i hlađenje: Procijedite tekućinu i prebacite u staklenu posudu ili bocu. Ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak.

Upotreba:

  • Ujutro na prazan želudac uzmite 2 žličice ovog napitka.
  • Uvečer, 2 sata nakon obroka, uzmite još 2 žličice.
  • Ponavljajte ovaj postupak 3 dana za optimalne rezultate.

Zašto ovaj napitak djeluje?

  • Crveni luk ima snažna antioksidativna i protuupalna svojstva, pomaže u čišćenju dišnih puteva.
  • Đumbir pomaže u smanjenju upala i potiče detoksikaciju.
  • Kurkuma je poznata po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima te dodatno jača imunitet.
  • Med doprinosi ublažavanju kašlja i umiruje iritaciju u grlu.

Ako ste skloni problemima s plućima, kašljem ili često boravite u zagađenim sredinama, ovaj napitak može vam pomoći da se osjećate lakše i bolje.

Recept za pročišćavanje pluća ovim napitkom je sjajan prirodni način za detoksikaciju organizma, a jednostavnost pripreme ga čini dostupnim za svakoga. Evo kako da ga detaljno pripremite:

Sastojci:

  • 400 g crvenog luka
  • 1 litar vode
  • 400 g šećera (ili meda/javorovog sirupa kao zdravija alternativa)
  • 2 žlice kurkume
  • Komadić đumbira (veličine palca)

Priprema:

  1. Priprema sirupa: U lonac dodajte vodu i šećer (ili med/javorov sirup) te stavite na vatru. Pustite da proključa i miješajte dok se šećer potpuno ne otopi.
  2. Dodavanje luka i đumbira:
    • Luk očistite i narežite na četvrtine.
    • Đumbir sitno nasjeckajte ili naribajte. Dodajte oboje u ključalu vodu sa šećerom.
  3. Dodavanje kurkume: Nakon što smjesa ponovo zavrije, dodajte kurkumu i smanjite vatru na laganu temperaturu.
  4. Kuhanje: Ostavite da lagano kuha dok se volumen ne smanji za pola (otprilike 30-45 minuta). Povremeno promiješajte.
  5. Cijeđenje i hlađenje: Procijedite tekućinu i prebacite u staklenu posudu ili bocu. Ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak.

Upotreba:

  • Ujutro na prazan želudac uzmite 2 žličice ovog napitka.
  • Uvečer, 2 sata nakon obroka, uzmite još 2 žličice.
  • Ponavljajte ovaj postupak 3 dana za optimalne rezultate.

Zašto ovaj napitak djeluje?

  • Crveni luk ima snažna antioksidativna i protuupalna svojstva, pomaže u čišćenju dišnih puteva.
  • Đumbir pomaže u smanjenju upala i potiče detoksikaciju.
  • Kurkuma je poznata po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima te dodatno jača imunitet.
  • Med doprinosi ublažavanju kašlja i umiruje iritaciju u grlu.

Ako ste skloni problemima s plućima, kašljem ili često boravite u zagađenim sredinama, ovaj napitak može vam pomoći da se osjećate lakše i bolje.

Preporučujemo