Recept za pročišćavanje pluća ovim napitkom je sjajan prirodni način za detoksikaciju organizma, a jednostavnost pripreme ga čini dostupnim za svakoga. Evo kako da ga detaljno pripremite:
Sastojci:
- 400 g crvenog luka
- 1 litar vode
- 400 g šećera (ili meda/javorovog sirupa kao zdravija alternativa)
- 2 žlice kurkume
- Komadić đumbira (veličine palca)
Priprema:
- Priprema sirupa: U lonac dodajte vodu i šećer (ili med/javorov sirup) te stavite na vatru. Pustite da proključa i miješajte dok se šećer potpuno ne otopi.
- Dodavanje luka i đumbira:
- Luk očistite i narežite na četvrtine.
- Đumbir sitno nasjeckajte ili naribajte. Dodajte oboje u ključalu vodu sa šećerom.
- Dodavanje kurkume: Nakon što smjesa ponovo zavrije, dodajte kurkumu i smanjite vatru na laganu temperaturu.
- Kuhanje: Ostavite da lagano kuha dok se volumen ne smanji za pola (otprilike 30-45 minuta). Povremeno promiješajte.
- Cijeđenje i hlađenje: Procijedite tekućinu i prebacite u staklenu posudu ili bocu. Ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak.
Upotreba:
- Ujutro na prazan želudac uzmite 2 žličice ovog napitka.
- Uvečer, 2 sata nakon obroka, uzmite još 2 žličice.
- Ponavljajte ovaj postupak 3 dana za optimalne rezultate.
Zašto ovaj napitak djeluje?
- Crveni luk ima snažna antioksidativna i protuupalna svojstva, pomaže u čišćenju dišnih puteva.
- Đumbir pomaže u smanjenju upala i potiče detoksikaciju.
- Kurkuma je poznata po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima te dodatno jača imunitet.
- Med doprinosi ublažavanju kašlja i umiruje iritaciju u grlu.
Ako ste skloni problemima s plućima, kašljem ili često boravite u zagađenim sredinama, ovaj napitak može vam pomoći da se osjećate lakše i bolje.
Recept za pročišćavanje pluća ovim napitkom je sjajan prirodni način za detoksikaciju organizma, a jednostavnost pripreme ga čini dostupnim za svakoga. Evo kako da ga detaljno pripremite:
Sastojci:
- 400 g crvenog luka
- 1 litar vode
- 400 g šećera (ili meda/javorovog sirupa kao zdravija alternativa)
- 2 žlice kurkume
- Komadić đumbira (veličine palca)
Priprema:
- Priprema sirupa: U lonac dodajte vodu i šećer (ili med/javorov sirup) te stavite na vatru. Pustite da proključa i miješajte dok se šećer potpuno ne otopi.
- Dodavanje luka i đumbira:
- Luk očistite i narežite na četvrtine.
- Đumbir sitno nasjeckajte ili naribajte. Dodajte oboje u ključalu vodu sa šećerom.
- Dodavanje kurkume: Nakon što smjesa ponovo zavrije, dodajte kurkumu i smanjite vatru na laganu temperaturu.
- Kuhanje: Ostavite da lagano kuha dok se volumen ne smanji za pola (otprilike 30-45 minuta). Povremeno promiješajte.
- Cijeđenje i hlađenje: Procijedite tekućinu i prebacite u staklenu posudu ili bocu. Ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak.
Upotreba:
- Ujutro na prazan želudac uzmite 2 žličice ovog napitka.
- Uvečer, 2 sata nakon obroka, uzmite još 2 žličice.
- Ponavljajte ovaj postupak 3 dana za optimalne rezultate.
Zašto ovaj napitak djeluje?
- Crveni luk ima snažna antioksidativna i protuupalna svojstva, pomaže u čišćenju dišnih puteva.
- Đumbir pomaže u smanjenju upala i potiče detoksikaciju.
- Kurkuma je poznata po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima te dodatno jača imunitet.
- Med doprinosi ublažavanju kašlja i umiruje iritaciju u grlu.
Ako ste skloni problemima s plućima, kašljem ili često boravite u zagađenim sredinama, ovaj napitak može vam pomoći da se osjećate lakše i bolje.
Preporučujemo