Grah se u Hrvatskoj smatra omiljenom hranom i postoji mnogo savjeta kako ga pravilno pripremiti. Ipak, određeni spojevi prisutni u grahu imaju potencijal da izazovu probavne probleme.
Prema Krstarici, iako se mahunarke, orašasti plodovi, žitarice i sjemenke smatraju nutritivnim vrijednostima, mogu predstavljati značajan rizik po zdravlje zbog prisustva fitinske kiseline.
Ova kiselina se vezuje za esencijalne elemente kao što su bakar, magnezijum, jod, gvožđe i cink. Stoga se ovi elementi izlučuju iz tijela prije nego što mogu imati bilo kakav učinak.
- Probavnom sistemu nedostaje zaštitna barijera protiv fitinske kiseline, što otežava apsorpciju esencijalnih minerala, proteina i masti.
Rezultat je nedostatak esencijalnih nutrijenata, što dovodi do komplikacija na mišićno-koštanom, imunološkom i probavnom sistemu.
- Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), fitinska kiselina je jedan od najčešćih uzroka anemije.
Koje namirnice su bogate fitinskom kiselinom? Namirnice bogate fitinskom kiselinom uključuju zob, pirinač, pšenicu, pasulj, sočivo, kikiriki, grašak i soju.
Fitinska kiselina se takođe nalazi u velikim količinama u suncokretu, maku, lanu, semenkama bundeve i susama.
Sve ove namirnice su bogate esencijalnim nutrijentima koje su potrebne organizmu, uključujući vlakna, stoga se preporučuje da se njihova potrošnja održava.
Koji su neki načini za eliminaciju fitinske kiseline?
Postoji nekoliko načina za neutralizaciju ove kiseline. Toplinska obrada je jedna takva metoda koja može smanjiti sadržaj fitinske kiseline za 30 do 35 posto.
- Međutim, najbolje rezultate postižete natapanjem hrane u vodu. Glavni nedostatak ove tehnike je što oduzima puno vremena.
Na primjer, preporučuje se da se smeđi pirinač namače 12 sati, zobena kaša 10 do 12 sati, bijeli pirinač 9 sati, a ječam 6 sati.
Da biste poboljšali rezultate, u vodu možete dodati malu količinu octa ili limunovog soka.
Drugi način za neutralizaciju fitinske kiseline je natapanje “problematične” hrane u sirutku.
Uz to, klijanje mahunarki i žitarica uzrokuje smanjenje nivoa fitinske kiseline za oko pedeset posto.
Kombinovanje tehnika prerade hrane smatra se najefikasnijom metodom.
Najveće količine fitinske kiseline oslobađaju se kada se hrana namače, a zatim kuha ili peče.
BONUS TEKST
Dok vježbe za oči neće poboljšati vid kod osoba s očnim bolestima poput katarakte, miopije ili makularne degeneracije, one mogu ublažiti naprezanje očiju kod ljudi koji većinu dana provode ispred ekrana. Evo kako izvoditi ove vježbe. Čest problem među ljudima koji cijeli dan rade ispred kompjutera je digitalno naprezanje očiju.
Ovo stanje može uzrokovati: Suhe oči, vizualni umor i zamagljen vid Glavobolje. Efekti digitalnog naprezanja očiju mogu se ublažiti praktikovanjem nekih jednostavnih vježbi. Preusmjerite fokus Ovu vježbu treba raditi dok sjedite kako biste se mogli fokusirati. Postavite kažiprst nekoliko centimetara od očiju i fokusirajte se na oči. Postepeno odmičite prste od lica, zadržavajući fokus.
Odvojite trenutak da se zagledate u daljinu. Fokusirajte se na ispružene prste i postepeno ih vraćajte svojim očima. Pomjerite oči i fokusirajte se na udaljene objekte. Izvođenje vježbi fokusiranja može ublažiti naprezanje očiju.