Ako tražite savršen recept za baklavu koji će vas odvesti ravno u srce Bosne, evo ga! Ovaj autentični recept nije samo za praznike, već je omiljen i tokom običnih dana. Slatka poslastica poput ove neizostavan je deo bosanske kuhinje, a evo kako da je pripremite:

Sastojci:

  • – 1 kg gotove baklave jufke (kora)
  • – 900 g seckanih oraha
  • – 100 g oraha, sitno iseckanih
  • – 150 g šećera
  • – 250 g putera i 100 ml ulja
  • – Za agdu (preliv): 1 kg šećera, voda i limun

Priprema:

1. Pripremite preliv tako što ćete u šerpu sipati šećer, a zatim dodati vodu (nivo vode treba biti dva prsta iznad šećera).
2. Kuhajte na jakoj vatri oko 20 minuta, s time da konzistencija treba biti između sirupa i vode. Dodajte kriške limuna u kuvani preliv i ostavite da se ohladi.
3. Kore isecite na veličinu pleha kojim ćete peći baklavu. Otopite puter na laganoj vatri i sjedinite sa uljem.
4. U tepsiju podmazanu puterom i uljem stavite tri kore, a zatim na njih rasporedite seckane orahe. Prekrijte sa dve kore i premažite smesom putera i ulja. Pospite seckanim orasima pomešanim sa šećerom. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sve sastojke.
5. Na kraju prekrijte baklavu sa tri kore, premažite svaku koru maslacem, pritisnite dlanom i sve poravnajte.
6. Pecite na 190 stepeni desetak minuta, a zatim smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite još 45 minuta. Ako se čini da je baklava pretamna, prekrijte je aluminijskom folijom i nastavite peći.
7. Kada je gotova, prelijte ohlađenim prelivom i ostavite da se ohladi. Baklavu možete ostaviti da odstoji dan-dva na hladnom mestu prije rezanja.

Uživajte u ovom ukusnom komadu tradicionalne bosanske kuhinje!

Preporučujemo