Predrag Nenadić je doktor prirodne medicine i postdiplomski nutricionista. Svoje vještine i znanje usavršavao je na univerzitetskoj klinici u Ludwigshafenu u Njemačkoj. Stila govori o tome kako ukloniti loš holesterol i očistiti jetru.

“Probleme s masnom jetrom nisu uzrokovane masnom hranom. To su ogromne zablude. Ima puno ribe. Jetra prenosi višak šećera u masno tkivo. Holin (vitamin B4) se obično nalazi u slanini, jajima i mesu. On je odgovoran za distribuciju holesterola, umesto da ga zadrži u jetri, on ga šalje u salo, pa imamo veće stomake, veće guze itd. Kada su ove zdrave masti nedovoljno (brinemo o unosu i odbacivanju holesterola). , patićemo od masne jetre.

  • To se zove nealkoholna masna bolest jetre. Tada masna jetra ne može raditi na uklanjanju toksina iz našeg tijela i detoksikaciji. To primjećujemo kroz pojavu akni i bubuljica na koži, pojačanu perut, perutanje noktiju, svrbež tijela itd.

Bolest masne jetre nije uzrokovana hranom koju jedemo. Kad kažu: “Ne jedem jaja, dobiću holesterol, to je čisto sranje!” Trećina hrane koju jedete delimično utiče na holesterol, sve ostalo proizvodi sama jetra.

Drugo, holesterol nije nešto što je priroda stvorila za ljude. Ljudima je potreban holesterol, iz njega se sintetišu brojni hormoni, a stvara i ćelijske membrane koje su ljudima neophodne! Ali kada ima previše lošeg LDL holesterola (holesterola lipoproteina niske gustine), nailazimo na probleme.

Trigliceridi ne potiču iz masne hrane, već iz šećera, ugljenih hidrata i viška voća!

Ako imate trigliceride, ne jedete svinjetinu, jedete voće, puno hleba, peciva, rafinisanog brašna, to je problem…”

  • „Sve je u vezi s hranom. Jetra voli puno vode – potrebno je da jedete pravu količinu biljnih vlakana! jetra voli, kao što su gorka dinja, maslačak, korijen čička i druge gorke stvari.

Ako su vam trigliceridi povišeni, izbacite sve ugljikohidrate i sve umjetne šećere – jedite hranu bogatu zdravim mastima (domaća mast, maslinovo ulje, hladno ceđena biljna ulja, namirnice bogate holinom (slanina, jaja), jedite losos, skuša, sve zdravo masti…).

Sok ne može očistiti jetru, posebno sok koji kupujete.

Čak ni cvekla, šargarepa i sok od jabuke?

Drugi je prirodni sok koji je veoma dobar. Ali mislim na gotove sokove koji se prodaju. Svuda piše da ovi sokovi sadrže fruktozu, koja je najopasnija za debljanje. Fruktoza daje proizvodu sladak ukus, ali i dodaje masnoću proizvodu. Fruktoza povećava trigliceride i kolesterol u tijelu.

  • Da li je to isto kao i fruktoza u voću?

Nije. Proizvođač naglašava da se radi o voćnim bombonima. Struktura je ista, ali se fruktoza koja se dodaje industrijskim proizvodima pravi od kukuruza (tzv. fruktozni sirup), a ne od voća.

Nije svako voće bezbedno. Bobičasto voće je naravno najbolje jer nije opasno. Bobice sadrže fitonutrijente koji štite organizam od štetnog djelovanja šećera. Postepeno razgrađuju šećer i ne podižu glikemijski indeks.

Preporučujemo