Riba se često preporučuje kao namirnica u zdravoj ishrani jer je bogata proteinima, omega-3 masnim kiselinama i ima malo zasićenih masti. Međutim, stručnjaci upozoravaju da nisu sve vrste riba podjednako zdrave. Neke vrste mogu sadržavati štetne tvari koje su štetne po zdravlje, posebno kada se konzumiraju u velikim količinama.
Prednosti jedenja ribe
Riba je izvor visokokvalitetnih proteina, vitamina D i selena, a njene omega-3 masne kiseline pomažu u zaštiti zdravlja srca i krvnih sudova. Osim što smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, riba može poboljšati funkciju protoka krvi, sniziti krvni tlak i trigliceride te pomoći neurološkom razvoju kod trudnica i novorođenčadi.
Nutricionist i nutricionist dr. Felicia Stoller je napomenula:
“Ljudi koji žive u takozvanim ‘plavim zonama’, gdje je visok udio stogodišnjaka, tradicionalno jedu ribu. Riba je ključni sastojak u njihovim jelovnicima.”
Kako bi riba pružila optimalne zdravstvene prednosti, način pripreme igra ključnu ulogu. Pečenje na roštilju ili kuhanje je idealno, dok prženje smanjuje njegovu nutritivnu vrijednost. Osim toga, smrznuta riba zadržava gotovo istu nutritivnu vrijednost kao svježa, što donosi dodatnu pogodnost za svakodnevnu upotrebu.
Neke od najzdravijih riba su divlji losos, sardine, haringe, pastrmke, skuša, inćuni i bakalar. Preporučuje se konzumiranje oko 300 grama ribe ili morskih plodova sedmično.
Vrste ribe koje treba izbjegavati ili jesti s oprezom
Iako je riba vrlo hranljiva, neke vrste mogu predstavljati rizik zbog visokog sadržaja žive. Živa je toksičan element koji nije opasan kada se unese u malim količinama, ali prekomjeran unos može imati negativne posljedice po zdravlje, posebno kod trudnica, dojilja i djece.
Ribe za koje se zna da sadrže visok nivo žive uključuju:
- Za ajkulu
- mačevalac
- kraljevska skuša
- tuna
Ove vrste treba konzumirati umjereno, a osjetljivim osobama se savjetuje da u potpunosti izbjegavaju konzumaciju.
Simptomi trovanja živom
Trovanje živom može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme ako jedete velike količine ribe bogate živom. Simptomi trovanja živom uključuju:
- Glavobolja, vrtoglavica
- Slabost mišića i utrnulost udova
- problemi sa pamćenjem i pažnjom
- Oštećenje sluha ili vida
U trudnica, živa može negativno utjecati na razvoj mozga fetusa, što je još jedan razlog da se pridržavate preporuka za ograničavanje unosa ribe.
Alternativni izvor Omega-3 masnih kiselina
Ako niste sigurni u kvalitet ribe ili želite dodatno smanjiti unos ribe bogate žive, razmislite o alternativnim izvorima omega-3 masnih kiselina:
laneno sjeme:
Bogat alfa-linolenskom kiselinom (ALA), esencijalnom omega-3 masnom kiselinom.
orah:
Orasi su odličan izvor zdravih masti.
Chia sjemenke:
Sadrže visok nivo omega-3 masnih kiselina, vlakana i proteina.
Suplementi ribljeg ulja:
Kvalitetan dodatak osigurava esencijalne omega-3 masne kiseline bez rizika od toksina.