U današnjem članku osvrćemo se na neka od jela koja su oblikovala detinjstvo mnogih ljudi  skromna, a ukusna i hranljiva jela, koja i danas mogu zasititi celu porodicu uz minimalan trošak.

U vremenu kada su cene namirnica sve više, vraćanje ovim tradicionalnim receptima ne samo da budi nostalgiju, već i predstavlja praktično rešenje za domaćinstva koja žele da uštede, a pritom se hrane zdravo i ukusno.

  • U narodu poznata kao sirotinjska jela, ova jela nisu dobila taj naziv zbog nedostatka kvaliteta, već zbog činjenice da se pripremaju od jednostavnih i pristupačnih sastojaka. Njihova ekonomičnost ide ruku pod ruku sa zasitnošću i punim ukusom, a često su i nutritivno bogatija od brojnih modernih, industrijskih obroka.

Jedno od najpoznatijih jela koje gotovo svi prepoznaju iz porodične kuhinje jeste pasulj. Za njegovu pripremu potrebni su pasulj, crni luk, šargarepa i slanina. Pasulj se preko noći potapa u vodi, a zatim kuva zajedno sa dinstanim lukom i šargarepom, dok suva slanina daje karakterističnu aromu i dodatnu masnoću. Ovo jelo se kuva polako, skoro dva sata, kako bi svi sastojci ispustili svoj pun ukus. U ukupnom trošku, ovaj recept ne prelazi 740 dinara, što ga čini i više nego pristupačnim.

Još jedno izuzetno jednostavno i hranljivo jelo je boranija sa piletinom. Potrebni sastojci su zaleđena boranija, pileće belo meso, zelen za supu i nekoliko začina. Dinstanjem luka i povrća stvara se aromatična osnova, dok boranija i meso upijaju ukuse tokom kuvanja. Ova kombinacija ne samo da je lagana, već i puna vitamina i proteina, a ukupni trošak iznosi oko 730 dinara.

Neizostavno zimsko jelo je kiseli kupus sa suvim rebrima, koje se priprema od kiselog kupusa, suvih rebara i slanine. Ovaj recept se pravi u slojevima – kupus, pa meso, pa začini – sve se krčka na tihoj vatri uz malo vode, dok meso ne omekša, a kupus ne postane sočan i bogat aromom. Iako je malo skuplji u odnosu na ostala jela (ukupno oko 1215 dinara), njegova količina i zasitnost opravdavaju cenu.

Za one koji traže nešto lagano, zeleno i osvežavajuće, zelena čorba sa koprivom je pravi izbor. Ova čorba se priprema od koprive, povrća za supu, krompira i malo pirinča. Kopriva, često zanemarena biljka, bogata je gvožđem i vitaminima, a u kombinaciji sa ostalim sastojcima pravi detoksikacioni obrok savršen za prolećne dane. Cena ovog zdravog jela je oko 700 dinara.

  • Još jedan klasik iz porodične kuhinje jeste pileći paprikaš. Kombinujući pileće batake, krompir, povrće i začine, ovaj paprikaš se kuva dok meso ne postane mekano i sočno, a krompir ne upije sve arome. Nakon kuvanja, meso se odvaja od kostiju i vraća u čorbu, što dodatno obogaćuje teksturu. Ukupna cena ovog jela ne prelazi 600 dinara.

Još jedno hranljivo jelo koje spaja meso i povrće je zelje sa svinjetinom. Priprema uključuje dinstanje mesa sa lukom, nakon čega se dodaje prethodno prokuvano i seckano zelje. Ova kombinacija stvara pun, domaći ukus, dok se sve lagano kuva i krčka na tihoj vatri. Cena pripreme je oko 700 dinara.

Za kraj, tu je i razljevuša, jelo koje kombinuje sir, jaja, zelje, jogurt i kukuruzno brašno. Sve se sjedini u glatku smesu, izlije u pleh i peče oko pola sata. To je odličan način da se iskoriste preostali sastojci iz frižidera, a rezultat je hrskava, mirisna i bogata pita koju svi rado jedu. Cena ovog jela je oko 800 dinara.

Uprkos modernim trendovima ishrane i sve većoj ponudi brzih i gotovih jela, ovi recepti dokazuju da ukusno ne mora da bude skupo. Tradicionalna jela poput ovih podsećaju nas na vreme kada je hrana imala dušu, a obroci su okupljali porodicu za stolom. Osim što štede novac, ova jela nas vraćaju korenima, čuvaju tradiciju i pružaju nezamenjiv osećaj doma.

Preporučujemo