Evo nekoliko ključnih principa za uzgoj visokokvalitetnih, robusnih kiselih krastavaca koje su mirisne i ne gorke.

Ispravne metode uzgoja – postizanje trostrukog povećanja prinosa bez upotrebe komercijalnih gnojiva ili rasprostranjenih bolesti – mogu se postići slijedeći nekoliko osnovnih principa. Primjenom provjerenih receptura porodične ishrane mogu se postići izvanredni rezultati. Evo nekoliko osnovnih principa za početak vašeg putovanja!
Izgradite gredice sa podignutim središtima za optimalan uzgoj krastavaca.
Krastavci uspijevaju na punom suncu i obično se uzgajaju u toplim, zaštićenim područjima. Da biste pripremili idealnu gredicu za sjetvu krastavaca, napravite žlijeb širine oko 40 cm u sredini ležišta. Korito treba napuniti mješavinom komposta i vrtne zemlje. Podizanje sredine gredice je važno jer omogućava bolje korištenje sunčeve svjetlosti za zagrijavanje tla, čime se potiče zdraviji rast krastavca.
- Kraj aprila je povoljno vreme za setvu krastavaca u plastenicima. Prilikom odabira sjemena preporučuje se odabir sorti koje su otporne na plijesan. Neophodno je posaditi malo sjemena u malu posudu kako bi se osiguralo da sva suvišna voda efikasno otiče tokom zalijevanja.
Preporučljivo je odabrati saksije sa drenažnim rupama na dnu, ispod njih možete postaviti ravan kamen. Stavite saksiju na toplo mesto i pazite da je zalivena.
- Kada vaše biljke počnu rasti, važno je da ih postavite u dobro osvijetljeno okruženje. Krastavci su blisko povezani sa paradajzom i veoma su osetljivi na mraz. Stoga se sadnja ne smije vršiti sve dok dnevne temperature konstantno ne dosegnu najmanje 15°C.
Za zaštitu sadnica mogu se koristiti netkani materijali. Nakon perioda “smrzavanja”, prethodno uzgojeni krastavci mogu se saditi direktno u gredicu.
Berite krastavce – poboljšavajte kvalitetu ploda i prinos. Orezivanje krastavaca pospješuje rast biljaka i poboljšava kvalitetu plodova. Međutim, važno je izbjeći rezanje glavne stabljike. Umjesto toga, uklonite bočne izdanke nakon trećeg lista.
Briga o krastavcima zahtijeva pažnju, posebno stalno zalijevanje. Ovo je posebno važno tokom sušnih perioda kada dugo nema padavina. Kada su krastavci u fazi pupanja, preporučuje se zalivanje svaki drugi dan. Učestalost zalijevanja se zatim može podesiti na jednom u tri dana.
- Krastavci su spremni za berbu otprilike dvije sedmice nakon faze cvjetanja. Kada se ubere, plod treba da ima glatku kožicu i živahnu zelenu nijansu. Krastavce je preporučljivo brati prije nego što potpuno sazriju, jer je tada njihov okus najjači.
Domaći tretmani za hranu za krastavce bore se protiv plijesni i istovremeno povećavaju njihovu snagu i izdržljivost, što ih čini boljom alternativom za hemijska gnojiva. Međutim, vrijedi napomenuti da se za ovaj oblik ishrane mogu koristiti samo oni krastavci bez cvjetova.
Ovu dijetu se preporučuje svakih deset dana. U posudi napunjenoj vodom pomiješajte 20 g sapuna, 1 litar mlijeka i 30 kapi joda.
Ovaj pristup ishrani bori se protiv plijesni i bolesti koje pogađaju krastavce, istovremeno promovirajući vitalnost i otpornost biljaka. Uvijek je bolje spriječiti problem nego ga liječiti nakon što se pojavi.