Ove ukusne spiralne kifle su savršena kombinacija mekoće i bogatog okusa. Idealne su za doručak ili užinu, a možete ih jednostavno pripremiti kod kuće. Evo kako:
Sastojci:
- 500 g brašna za kruh
- 75 g šećera
- Prstohvat soli
- 135 g jaja (3 manja jaja)
- 150 g punomasnog mlijeka
- 8 g instant suhog kvasca
- 100 g neslanog omekšanog maslaca
Priprema:
- Miješanje tijesta:
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sol, jaja, mlijeko i kvasac. Počnite mijesiti smjesu dok se svi sastojci ne sjedine.
- Postepeno dodajte omekšani maslac, narezani na kockice, i nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko, elastično tijesto.
- Dizanje tijesta:
- Ostavite tijesto da odstoji na toplom mjestu dok se ne udvostruči, što obično traje oko 1-2 sata.
- Oblikovanje kifli:
- Kada se tijesto digne, razvaljajte ga na radnu površinu i podijelite na manje komade.
- Svaki komad tijesta razvucite i zarolajte kako biste oblikovali spirale.
- Pečenje:
- Pećnicu zagrijte na 180°C (350°F).
- Stavite kifle na lim za pečenje obložen papirom i pecite ih oko 15-20 minuta, dok ne postanu zlatno smeđe.
- Glazura (opcionalno):
- Nakon pečenja, kifle možete premazati sirupom za dodatnu slatkoću i sjaj.
Hrskavi pečeni karfiol
Ovaj recept za pečeni karfiol nudi savršen način da uživate u hrskavoj i zdravoj verziji cvjetače, bez prženja. Zahvaljujući panko krušnim mrvicama i začinskom bilju, ova cvjetača postaje savršen prilog ili lagano jelo.
Sastojci:
- 1 cvjetača
- 3 kriške limuna
- Prstohvat soli
- Malo kopra
- 150 g panko krušnih mrvica
- 1 češanj češnjaka (mljeveni)
- 5 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica talijanskog bilja
- Sol i crni papar po ukusu
- 100 g naribanog parmezana
- 100 g brašna
- 3 jaja
Za umak:
- 200 g kiselog vrhnja
- 100 g jogurta
- Limunov sok po ukusu
- Nasjeckani peršin
- Crni papar i sol po ukusu
Priprema:
- Priprema cvjetače:
- Cvjetaču podijelite na cvjetiće i kuhajte je u kipućoj vodi s kriškama limuna, soli i koprom 5 minuta. Zatim je ocijedite i ostavite da se ohladi.
- Priprema smjese za krušne mrvice:
- U zdjeli pomiješajte panko krušne mrvice, mljeveni češnjak, maslinovo ulje, talijansko bilje, peršin, parmezan, sol i papar.
- Pohanje cvjetače:
- Uvaljajte svaki komad cvjetače u brašno, zatim u umućena jaja i na kraju u smjesu od krušnih mrvica.
- Posložite cvjetaču na lim za pečenje obložen papirom.
- Pečenje:
- Pećnicu zagrijte na 180°C (350°F) i pecite cvjetaču 20 minuta, ili dok ne postane zlatno-smeđa i hrskava.
- Priprema umaka:
- U zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje, jogurt, limunov sok, nasjeckani peršin, sol i papar. Ovaj umak savršeno će nadopuniti pečenu cvjetaču.
- Serviranje:
- Poslužite hrskavu pečenu cvjetaču s pripremljenim umakom.
Ovi jednostavni recepti za spiralne kifle i pečenu cvjetaču predstavljaju savršenu kombinaciju hrskavih i ukusnih jela, bilo za doručak, užinu ili kao prilog uz obrok.
Preporučujemo