Susrećemo ih skoro svaki dan, ali samo nekolicina od nas zaista cijeni dragocjene dragulje koje predstavljaju.

Kvasac u hlebu, opšte poznat kao pekarski kvasac, ne samo da zadovoljava našu glad. Nudi impresivne zdravstvene prednosti i obećava čovječanstvo.
U prošlosti su se naši preci uglavnom oslanjali na kvasac za fermentaciju kruha i peciva za proizvodnju ukusne riže.

Kroz istoriju, kvasac je postojao prvenstveno u tečnom obliku i nije bio ceđen sve do 19. veka. Ovaj napredak doveo je do razvoja kultne kocke, ključne stavke bez koje domaćice teško mogu zamisliti svoju kuhinju.

Zanimljivo je da kada bi sve ćelije u tipičnom pakovanju od 50 grama bile poređane u pravu liniju, one bi se prostirale oko 42.000 kilometara, što je otprilike obim Zemlje.

Saccharomyces cerevisiae je vrsta kvasca obično poznata kao pivski kvasac, iako je to zasebna vrsta. Iako sojevi koji se koriste za kuvanje piva mogu biti nešto manje efikasni, oni i dalje sadrže održive kulture.

Međutim, vino sadrži i kvasac, koji je potreban za pretvaranje glukoze u alkohol.

Šta oni sadrže?

– vitamin D i cijeli kompleks vitamina B,

– enzimi,

– mineralne soli i elemente u tragovima koje poseduju,

– Elementi u tragovima kao što su gvožđe i bakar,

– Važne masne kiseline i aminokiseline,

– proteina,

– ugljeni hidrati,

– Lipidi.
Kako utiču na zdravlje?

Posebno ih cijene osobe s probavnim problemima, jer poboljšavaju rad crijeva i pomažu u borbi protiv gubitka apetita.

– Pomaže unutrašnju i vanjsku regeneraciju tijela i jača ukupni imunitet. – Ovi proizvodi su posebno korisni za liječenje kožnih problema kao što su suhoća ili

– Poboljšavaju snagu kose i noktiju. – Osim toga, imaju ljekovita svojstva i bore se protiv upala.
– Osim toga, bore se protiv kandidijaze, koju karakteriše prekomerni rast gljivica u organizmu. Mogu biti korisni ako imate problema s bubrezima ili jetrom, a čak se preporučuju i osobama s cirozom. Osim toga, imaju pozitivan utjecaj na naše mentalno zdravlje jer pomažu u ublažavanju umora, nesanice, depresije i opće anksioznosti.

Kako ih koristiti? Kvasac dolazi u tradicionalnom obliku kocke koju jedemo.

Dovoljno je oko pola dana i može se podijeliti u nekoliko segmenata. Prednost je što pruža veoma hranljivu hranu po veoma niskoj ceni.

Kvasac je dostupan u obliku praha i tableta i obično se uzima tri puta dnevno nakon jela. Stoga odaberite opciju koja najbolje odgovara vašim željama. Ipak, preporučuje se konzumiranje praha ili tableta samo sa čistom vodom ili mlijekom.

Međutim, kvasac možemo nanijeti i direktno na kožu.

U tom slučaju ih je ipak korisno pomiješati s mlijekom i nanijeti dobivenu smjesu kao masku na problematična područja.

Neverovatno je koliko brzo ovaj prirodni lek deluje, omogućavajući nam da ga isperemo ujutru. Međutim, važno je naglasiti da će rješavanje problema unutar tijela dovesti do primjetnih poboljšanja našeg cjelokupnog izgleda.

Preporučujemo