U današnjem načinu života mnogima je uzimanje vitamina, minerala i dodataka prehrani postala gotovo svakodnevna navika. Rastuća svijest o važnosti zdravlja i sve brži tempo života uvelike su utjecali na mnoge ljude da potraže načine za poboljšanje svog zdravlja i imuniteta.

  • Osobito tijekom zimskih mjeseci, kada se prirodna opskrba tijela hranjivim tvarima smanjuje, mnogi se ljudi okreću dodacima prehrani kako bi osigurali odgovarajuće vitamine i minerale za normalno funkcioniranje tijela. Iako su vitamini i minerali neophodni za pravilno funkcioniranje i zdravlje vašeg tijela, važno je upamtiti da njihova pogrešna kombinacija može uzrokovati ozbiljne nuspojave i čak biti kontraproduktivna za vaše zdravlje.

Kombiniranje suplemenata bez odgovarajućih informacija i konzultacija sa stručnjakom može negativno utjecati na vašu apsorpciju hranjivih tvari. Pogrešne kombinacije mogu poništiti učinke određenih vitamina i minerala, smanjujući učinkovitost dodataka prehrani i, u nekim slučajevima, potencijalno dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. U ovom ćemo članku istražiti nekoliko potencijalno opasnih kombinacija koje treba izbjegavati kako bismo održali optimalno zdravlje.

  • Opasne kombinacije dodataka prehrani koje treba izbjegavati

1. Sukob apsorpcije magnezija i kalcija
Magnezij i kalcij esencijalni su minerali za zdrave kosti i zube, kao i za normalan rad mišića i srca. Međutim, kada se ti minerali kombiniraju, mogu imati suprotan učinak. Odnosno, njihovo istovremeno unošenje dovodi do toga da se njihova apsorpcija u tijelu inhibira jedna drugu, što znači da nećete dobiti sve dobrobiti niti jednog od minerala.

Preporuča se odmoriti najmanje dva sata između uzimanja kako bi se osigurala maksimalna iskoristivost oba minerala. Na taj način tijelo ima dovoljno vremena apsorbirati oba minerala i optimalno ih iskoristiti.

2. Željezo i zeleni čaj – ometaju apsorpciju željeza
Željezo je neophodno za sprječavanje anemije i za proizvodnju crvenih krvnih stanica. Međutim, konzumacija zelenog čaja s dodatkom željeza može značajno smanjiti učinkovitost apsorpcije ovog važnog minerala. Odnosno, polifenoli u zelenom čaju mogu ometati crijevnu apsorpciju željeza, čineći ga manje učinkovitim i povećavajući rizik od anemije. Ako već uzimate oboje, preporuča se da pričekate najmanje dva sata između uzimanja dodataka željeza i zelenog čaja kako biste izbjegli ovaj negativni učinak.

3. Omega-3 masne kiseline i Ginkgo biloba – rizik za krvne žile
Omega-3 masne kiseline, koje se obično nalaze u ribljem ulju i ginku bilobi, često su korišteni dodaci za zdravlje krvožilnog i kardiovaskularnog sustava. Međutim, kombinacija ovih dodataka može dovesti do povećanog rizika od krvarenja jer oba imaju sposobnost razrjeđivanja krvi. Kada se Omega-3 masne kiseline, Ginkgo biloba i češnjak koriste zajedno, učinak razrjeđivanja krvi postaje još jači. Osobe koje već uzimaju antikoagulanse ili imaju poremećaj zgrušavanja krvi moraju biti posebno oprezne. Uvijek razgovarajte sa svojim liječnikom ako koristite ove suplemente, posebno ako imate problema sa zgrušavanjem krvi.

Preporučujemo