Ovaj divan kolač od jabuka sa suhim višnjama jednostavan je za napraviti, a pruža neizmjerno zadovoljstvo. Kombinacija maslačne, nježne teksture i daška vanilije čini ga savršenom opcijom za divan desert ili šarmantan popodnevni snack.
Uključivanje jabuka unosi sočan, voćni element, dok sušene višnje ili grožđice doprinose delikatnom dodiru slatkoće.
POTREBNE KOMPONENTE:
Trebat će vam tri srednja jaja, 100 grama (1/2 šalice) maslaca i 100 grama (1/2 šalice) šećera (koji se može prilagoditi vašim željama), otprilike 310 grama (2 1/2 šalice) višenamjenskog brašna, 1,5 žličica praška za pecivo za pecivo, mali prstohvat soli, ekstrakt vanilije (po želji) i dvije jabuke (400-500 grama) oguljene, nasjeckane i narezane na kockice, uz 30 gr. (1/4 šalice) suhih trešanja, grožđica ili oraha (po želji).
KOJI JE NAČIN IZRADE KOLAČIĆA OD JABUKA?
Stavite pećnicu da se zagrije na 180°C (350°F). Pleh u pripremi namastite i pobrašnite Započnite proces stvaranja tijesta kombiniranjem maslaca i šećera u zdjeli, tukući ih dok smjesa ne postane svijetla i pahuljasta. Umiješajte jaja pojedinačno, pazeći na temeljito miješanje nakon svakog dodavanja.
Za kraj dodajte ekstrakt vanilije. U posebnoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo i sol. Ovu smjesu postupno umiješajte u smjesu maslaca, miješajući dok se sve komponente dobro ne sjedine.
Ubaciti jabuke i dodatke: Pažljivo izmiksati jabuke narezane na kockice i po želji dodati suhe višnje, grožđice ili orahe. Pečenje kolača: Smjesu premjestite u pripremljeni kalup i zagladite površinu. Pecite 40 do 45 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Ostavite kolač da odstoji u kalupu 10 minuta prije nego što ga premjestite na rešetku da se potpuno ohladi. Uživajte u ukusnom desertu!
Predložene metode prezentacije:
Kušajte ga toplog, prelivenog šlagom ili kuglicom sladoleda od vanilije. Kako biste poboljšali popodnevni užitak, spojite ga sa šalicom kave ili čaja.
BONUS:
Najomiljeniji talijanski kolač na svijetu priprema se brzo i jednostavno sa samo nekoliko sastojaka i izluđuje sve! Ovaj divan desert savršen je izbor za svaku posebnu priliku. Sadrži slatki nadjev od kreme od limuna, sočne breskve u sirupu i dekadentnu koru od maslaca.
Narezani bademi koriste se za vrh kolača, dajući ugodnu hrskavost, dok posip šećera u prahu daje slatki završetak.
POTREBNE OSNOVNE KOMPONENTE:
Za pripremu kore pokupite 1 jaje, 100 g šećera, 8 g vanilin šećera, koricu 1 limuna, 140 g omekšalog maslaca, 300 g brašna i 10 g praška za pecivo. Za nadjev od kreme pomiješajte 400 ml mlijeka, 2 žumanjka, 5 žlica šećera, 8 g vanilin šećera, 3 žlice kukuruznog škroba, 3 žlice kiselog vrhnja ili mascarponea i 30 ml soka od limuna. Na kraju za preljev upotrijebite 800 g breskvi u soku (ocijeđenih i narezanih), lagano umućen bjelanjak i narezane bademe. Za dekoraciju pospite šećerom u prahu.
KOJA JE METODA ZA IZRADU TORTE OD MARELICE BRIAN?
Započnite proces pripreme kore tako što ćete u prostranoj posudi sjediniti 1 jaje sa 100 g šećera i energično mutiti dok se ne dobije pjenasta tekstura. Zatim umiješajte 8 g vanilin šećera zajedno s velikom količinom limunove korice, a zatim dodajte omekšali maslac. Sve komponente dobro izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Započnite dodavanjem 300 g brašna i 10 g praška za pecivo u smjesu, pazeći da se dobro miješa dok se ne formira čvrsto tijesto. Zatim čvrsto utisnite tijesto u podlogu i uz rubove kalupa za tart od 25 cm. Kako biste izbjegli neželjeno dizanje, lagano probodite dno tijesta vilicom. Ostavite pripremljenu ljusku torte da malo odstoji.
Započnite pripremu kreme od limuna zagrijavanjem 400 ml mlijeka u loncu na srednjoj vatri dok ne zavrije. U međuvremenu, u drugoj zdjeli pomiješajte 2 žumanjka, 5 žlica šećera, 8 g vanilin šećera i 3 žlice kukuruznog škroba, miksajući dok smjesa ne postane glatka.
Polako i ravnomjerno umiješajte zagrijano mlijeko u smjesu žumanjaka uz stalno miješanje kako biste izbjegli neželjeno zgrušavanje. Smjesu vratite u lonac i nastavite kuhati na umjerenoj vatri uz cijelo vrijeme miješanja dok ne dobijete željenu gustoću.
Nakon što smjesu skinete s vatre, ostavite da se kratko ohladi. Zatim umiješajte 3 žlice mascarponea ili kiselog vrhnja i 30 ml limunovog soka, miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Za pripremu tarta nadjev od kreme od limuna ravnomjerno rasporedite po pripremljenoj kori. Zatim na kremu nježno rasporedite narezane i ocijeđene breskve.
Prije pečenja tarta rubove kore premažite razmućenim bjelanjkom, a po površini obilato pospite narezane bademe
Započnite zagrijavanjem pećnice na 180°C (statično). Kolač pecite 30 minuta, odnosno dok korica ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju i dok se nadjev ne stegne.
Ostavite tart da se potpuno ohladi. Nastavite s dekoracijom i prezentacijom:
Za potpunu tortu, neposredno prije posluživanja, pospite je delikatnim slojem šećera u prahu. Razmatranja za posluživanje. Za najbolji doživljaj tortu možete poslužiti ohlađenu ili na sobnoj temperaturi. Izvrsno se slaže s obilnom kuglicom sladoleda od vanilije ili žlicom šlaga.