Dragi ljubitelji slatkiša,
Danas ćemo zajedno pripremiti jedan neodoljiv desert – karamelnu tortu u obliku trouglova. Ovaj recept je idealan za svečane prilike i posebne trenutke, a sastojci su pristupačni i lako dostupni. Pa krenimo na pripremu ovog slatkog užitka!
Sastojci:
Za kolačiće:
- – 2 jaja (veličina M)
- – 60 g granuliranog šećera
- – 50 g običnog brašna
- – 10 g BAM kakao praha
Za umetke od borovnice:
- – 100 g smrznutih borovnica
- – 40 ml vode
- – 1,5 listića želatine
- – 1 pakovanje vanilin šećera
Za navlaživanje kolačića:
- – 1 pakovanje bombona sa limunom
- – 90 ml vode
Za kremu od borovnice:
- – 120 g smrznutih borovnica
- – 20 ml vode
- – 10 g limunovog šećera
- – 150 g mascarpone sira
- – 50 g šećera u prahu
- – 120 g zaslađene pavlake
- – 2 lista želatina
Za kremu od bijele čokolade:
- – 100 g BAM bijele čokolade
- – 250 g zaslađene pavlake
- – 1,5 listića želatine
Za žele od borovnice:
- – 60 g smrznutih borovnica
- – 50 ml vode
- – 1 pakovanje vanilin šećera
- – 1 list želatine
Upute za pripremu:
1. Zagrijte rernu na 180°C. Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta smjesa. Dodajte prosijano brašno i kakao prah, lagano promiješajte. Rasporedite smjesu na pleh obložen papirom za pečenje i pecite 15 minuta.
2. Skuvajte borovnice sa vodom i šećerom. Potopite želatinu u hladnu vodu. Dodajte otopljenu želatinu u borovnice i stavite smjesu u kalup prečnika 14 cm, obložen plastičnom folijom. Ostavite u frižideru da se stegne.
3. Pripremite kremu od borovnice tako što ćete skuvane borovnice izblendirati, dodati želatinu i ostaviti da se ohladi. Miksajte mascarpone sa šećerom u prahu i dodajte ohlađene borovnice. Na kraju dodajte umućenu pavlaku.
4. Isecite biskvit na dva jednaka sloja. Na donji sloj stavite kremu od borovnice i prekrijte gornjim slojem biskvita. Navlažite ga rastvorom limunovih bombona i vode.
5. Pripremite kremu od bijele čokolade tako što ćete otopiti čokoladu u pavlaci i dodati želatinu. Umiješajte umućenu pavlaku i rasporedite je preko torte.
6. Pripremite žele od borovnice tako što ćete kuvati borovnice sa vodom i šećerom, dodati želatinu i preliti preko torte.
7. Ostavite tortu u frižideru da se dobro ohladi prije posluživanja.
Uživajte u ovom neodoljivom desertu sa svojim najdražima!