Iako mnogi ljudi imaju tendenciju da zanemare sjemenke lubenice kada jedu lubenicu, vrijedno je napomenuti značajnu nutritivnu vrijednost koju posjeduju. Sjemenke lubenice su bogate esencijalnim nutrijentima poput magnezijuma i željeza, što ih čini vrijednim dodatkom prehrani. Osim toga, jednostavnim pečenjem ovih sjemenki mogu se pretvoriti u hranljivu i zadovoljavajuću užinu.


Niskokalorične i bogate hranjivim tvarima, sjemenke lubenice su zdrava alternativa manje hranljivim grickalicama. Kada se prže, ove sjemenke postaju hrskave i ukusne, što ih čini savršenom alternativom nezdravim opcijama. Ove namirnice sadrže najmanje kalorija.
Ako pojedete oko 30 grama sjemenki lubenice, potrošit ćete oko 158 kalorija.

  • Međutim, ako uživate u velikoj porciji ovih sjemenki (koje su obično teške oko 4 grama), potrošit ćete samo oko 23 kalorije. To je znatno manje kalorija nego u vrećici čipsa. Magnezijum se koristi kao premaz na njemu. Magnezijum je jedan od minerala prisutnih u sjemenkama lubenice.

U svakoj porciji od 4 grama dobijate 21 miligram magnezijuma, što je ekvivalentno 5 posto preporučenog dnevnog unosa. Za optimalno zdravlje, Nacionalni institut za zdravlje (NIH) preporučuje odraslima da konzumiraju 420 miligrama ovog esencijalnog minerala dnevno. Magnezijum igra vitalnu ulogu u brojnim metaboličkim procesima u telu, a takođe podržava normalno funkcionisanje nerava, mišića, imuniteta, srca i kostiju. 4 grama sadrži 21 mg magnezija, što odgovara 5% preporučene dnevne doze.

  • Sadrže oko 1,6% preporučenog dnevnog unosa gvožđa. Iako se mogu činiti beznačajnim, sjemenke lubenice zapravo sadrže oko 0,29 miligrama željeza, što je oko 1,6 posto preporučenog dnevnog unosa. Iako ovo može izgledati kao mala količina, vrijedi napomenuti da Nacionalni instituti za zdravlje (NIH) preporučuju odraslima da konzumiraju 18 miligrama željeza dnevno.

U svom sastavu hemoglobin se oslanja na gvožđe kao važan element koji omogućava dopremanje kiseonika u sve delove tela. Osim toga, željezo igra ključnu ulogu u promicanju pretvaranja kalorija u energiju u tijelu. Nutritivna vrijednost sjemenki lubenice je smanjena zbog prisustva fitata, spojeva koji blokiraju apsorpciju željeza. Ove masti se smatraju “dobrim” za vas.

  • U velikoj šaci (4 grama) sjemenki lubenice možete pronaći korisne količine mononezasićenih masnih kiselina (0,3 grama) i polinezasićenih masnih kiselina (1,1 grama), što ih čini vrijednim izvorom ovih hranjivih tvari. Prema Američkom udruženju za srce, ove masti igraju vitalnu ulogu u prevenciji srčanih bolesti i moždanog udara, kao i u snižavanju nivoa “lošeg” holesterola u krvi.

Cink se može dobiti iz sjemenki lubenice, što ga čini korisnim izvorom ovog esencijalnog minerala. Cink se može dobiti iz njih, što ih čini vrijednim izvorom ovog esencijalnog minerala.

Cink se može dobiti i iz sjemenki lubenice, pri čemu porcija od 30 grama sadrži približno 26% preporučene dnevne doze, ili šaka od 4 grama koja sadrži približno 26% preporučene dnevne doze. Cink je ključni nutrijent za imuni sistem i takođe je neophodan za: Regeneraciju i deobu ćelija probavnog i nervnog sistema Pomaže poboljšanju ukusa i mirisa.

 

Preporučujemo