Zašto će vam se svidjeti ove turske palačinke od krompira

Ove turske palačinke od krompira izdvajaju se po jednostavnosti pripreme i svestranosti u posluživanju. Koriste osnovne sastojke kao što su krompir, brašno i jaja, što ih čini pristupačnim i lako dostupnim. Mogu se poslužiti kao doručak, prilog ili čak kao međuobrok, zadovoljavajući razne gastronomske želje.

POTREBNI SASTOJCI:

  • 3 kuvana krompira srednje veličine
  • 300 ml mlijeka
  • 150 ml krompirove supe (voda u kojoj se kuvao krompir)
  • 3 jaja
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 supena kašika kvasca
  • 200 grama brašna
  • Svježe povrće: peršun, kopar ili cilantro, nasjeckano, po ukusu

KAKO SE PRIPREMA:

Pripremite tijesto:

  1. Kuvani krompir stavite u veliku zdjelu i izgnječite ga dok ne postane gladak.
  2. Mlijeko malo zagrijte i pomiješajte ga sa krompirovom supom.
  3. U pire krompir dodajte toplu mlečnu mešavinu, jaja, šećer, so i kvasac. Miksajte dok se sastojci dobro ne sjedine.
  4. Postepeno dodajte brašno uz stalno miješanje dok ne dobijete gustu tečnu smjesu. Po potrebi prilagodite konzistenciju.

Dodajte začinsko bilje:

  1. Iseckano povrće ravnomjerno rasporedite po tijestu.

Ostavite da se tijesto diže:

  1. Pokrijte posudu čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom oko 30 minuta da se tijesto malo digne.

Skuhati palačinke:

  1. Zagrijte tiganj koji se ne lijepi na srednjoj vatri.
  2. Stavite malo tijesta na zagrijanu tepsiju i rasporedite ga na željenu debljinu.
  3. Kuvajte dok vrhovi ne postanu pjenasti i rubovi ne porumene, oko 2-3 minute. Okrenite i pecite drugu stranu još 2-3 minute, dok ne porumeni.

Poslužiti:

  1. Poslužite palačinke vruće. Mogu se upariti sa jogurtom, vašim omiljenim sosom ili kao prilog glavnom jelu.

Dodatni savjeti za savršene palačinke:

  • Prilagodba konzistencije tijesta: Ako vam se tijesto čini previše gusto, dodajte još malo mlijeka. Ako je previše rijetko, dodajte još brašna.
  • Začini po ukusu: Možete eksperimentisati s različitim začinima poput crnog bibera, paprike ili čak sitno sjeckanog bijelog luka za dodatni okus.
  • Prilog: Ove palačinke su izvanredne uz dodatak kiselog vrhnja, grčkog jogurta ili domaćeg ajvara.

BONUS RECEPT: Šubarice bez pečenja za samo 10 minuta

Ako volite šubarice, ovaj brz i jednostavan recept će vas oduševiti. Idealan je za praznike ili kada vam zatreba brz desert.

POTREBNI SASTOJCI:

  • 500 ml mlijeka
  • 5 kašika gustina
  • 5 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g putera
  • Čajni keks
  • 100 g kokosa

NAČIN PRIPREME:

  1. Pomiješajte 200 ml mlijeka sa gustinom, šećerom i vanilin šećerom.
  2. Preostalo mlijeko zagrijte do ključanja i umiješajte pripremljenu smjesu, kuhajući dok ne postane gusto.
  3. Kada se smjesa ohladi, dodajte puter.
  4. Umočite čajni keks u mlijeko, nanesite kremu i uvaljajte u kokos.

Ovaj dodatni recept je savršen za one trenutke kada želite nešto slatko i ukusno, ali nemate puno vremena za pripremu. Uživajte u ovim jednostavnim, ali ukusnim jelima!

Preporučujemo