Sastojci
Nakon skidanja kora ostaje nam neto 4 kilograma šljiva.
Za pripremu ovog jela
uzmite 1/2 žličice cimeta, 1/2 žličice mljevenog klinčića i otprilike 2-3 žlice ruma ili rum šećera.
Priprema
Oprane, osušene i očišćene šljive stavite u veliku posudu zapremnine cca 5-6 litara. Započnite proces kuhanja uključivanjem grijaće ploče. U početku smjesu povremeno miješajte dok ne dobijete željenu gustoću.
Počnite s češćim miješanjem smjese nakon prvih deset minuta, nastavite dok ne dosegne točku vrenja. Nakon što zavrije, smanjite vatru i neprestano miješajte dok gulaš krčka dok ne postigne željenu gustoću (kuhajte još sat vremena počevši od trenutka vrenja). Po želji dodajte začine i rum pred kraj kuhanja.
Za pravilno skladištenje staklenki, provjerite jesu li očišćene i osušene prije pričvršćivanja metalnih čepova s navojem. Ključno je shvatiti da staklenke nije potrebno zagrijavati. Uz pomoć žlice pažljivo punite svaku staklenku pekmezom, pazeći da je napunite do vrha.
Nakon što su staklenke napunjene, provjerite jesu li poklopci dobro zavrnuti prije nego što ih posložite na pladanj. Sljedeća radnja uključuje stavljanje napunjenih staklenki u pećnicu koja je prethodno zagrijana na temperaturu od 100°C. Ključno je ostaviti staklenke da odstoje u pećnici otprilike jedan sat kako bi džem mogao proći proces pasterizacije. Nakon tog razdoblja nužno je isključiti pećnicu i ne vaditi staklenke dok se potpuno ne ohlade, što obično traje desetak sati.
Treba napomenuti da će slijedeći ovaj proces rezultirati proizvodnjom pet staklenki džema, a svaka staklenka sadrži volumen od 580 ml.
Za optimalno očuvanje vašeg pekmeza, ključno ga je čuvati na tamnom, hladnom i suhom mjestu. Po mojim osobnim preferencijama, smatram da je korištenje kartonskih kutija s podijeljenim dijelovima, posebno prenamijenjenih limenki za boce od pola litre koje mogu primiti 24 staklenke u 12 pojedinačnih odjeljaka, vrlo učinkovito.
Korištenjem ove posebne tehnike skladištenja, džem može održati svoju svježinu i očuvanost dugi niz godina, ne pokazujući znakove kvarenja. Obično se džem u mom kućanstvu troši tako brzo da rijetko preživi do sljedeće sezone. Ipak, bio je slučaj kada sam nenamjerno previdio nekoliko staklenki, i zapanjujuće, nakon razdoblja od dvije godine, one su imale istu razinu hrskavosti kao da su tek pripremljene.
Uzimajući u obzir proces kuhanja, ključno je prepoznati da džem ima tendenciju prskanja, osobito kada je izložen visokoj temperaturi. Stoga je neophodno poduzeti odgovarajuće mjere opreza kako biste zaštitili svoje ruke.