Povezanost između navika doručka i nakupljanja masnoće je jasna, budući da je unos više kalorija ujutro povezan s nižom stopom pretilosti. Datum i vrijeme objave članka je 9:36 sati 24. svibnja 2024. godine

Glad postaje glavni neprijatelj u borbi protiv pretilosti, zbog čega su mnoge dijete neučinkovite. Međutim, istraživači su otkrili tretman koji cilja na sadržaj vašeg tanjura za doručak. Dakle, što bismo trebali jesti? Iznenađujuće, zloglasni “engleski doručak” baziran na slanini možda i nije tako štetan kao što se popularno misli.


U Velikoj Britaniji doručak je poznat po svom luksuzu i sadrži više kalorija nego u bilo kojoj drugoj europskoj zemlji. U prosjeku, pojedinci konzumiraju gotovo 1200 kalorija svako jutro. Usporedbe radi, Nijemci obično unose oko 340 kalorija, dok Portugalci unose samo 300 kalorija. Moglo bi se pomisliti da se Britanac muči s kilogramima, dok Portugalac održava vitku liniju. Međutim, ova pretpostavka je daleko od točne.

Iznenađujuće, većina (više od 75%) ljudi koji se suočavaju s pretilošću živi izvan Europe, posebice u Meksiku. Zanimljivo je da meksički doručak ne sadrži puno više kalorija od britanskog doručka. Postavlja se pitanje koji čimbenici uzrokuju te razlike? Veza između navika doručka i nakupljanja tjelesne masnoće je jasna – što je veći vaš unos kalorija ujutro, manja je vjerojatnost da ćete biti pretili.


Na prvi pogled to se može činiti nelogičnim, jer bi unos više od 1000 kalorija ujutro trebao biti strogo kontroliran tijekom dana kako se ne bi prekoračio preporučeni dnevni unos koji se kreće od 1900 kalorija za žene do 2400 kalorija za muškarce. Visokokalorični doručak pokazao se učinkovitim u suzbijanju apetita.

  • Bacon Tim nizozemskih i britanskih znanstvenika otkrio je način rješavanja tajanstvenog fenomena paradoksa pretilosti nakon doručka.
  • U studiji su muškarci i žene s prekomjernom tjelesnom težinom četiri tjedna slijedili umjereno niskokaloričnu dijetu.

Nakon toga, grupe su zamijenile navike doručka. Jedna skupina imala je obilniji doručak, dok se druga odlučila za blažu opciju. Potrošnja energije sudionika i različiti metabolički parametri pomno su praćeni tijekom studije. Osim toga, zamoljeni su da daju povratne informacije o svojim percepcijama prehrane.

Zanimljivo, rezultati su pokazali da bez obzira na to koliko ste doručkovali, nakon svaka četiri tjedna gubite tri kilograma težine. Osim toga, nije bilo značajnih razlika u metabolizmu ili potrošnji energije. Suprotno uvriježenom mišljenju, pogrešno je jesti obilan doručak na temelju pretpostavke da tijelo sagorijeva više kalorija tijekom dana nego noću.

Međutim, nutricionisti sugeriraju da obilan doručak ipak može biti koristan alat za ljude koji pokušavaju smršaviti. Ali zašto je to tako? Sudionici su otkrili da je pridržavanje dijete bilo znatno podnošljivije kada je unos kalorija bio najveći ujutro. Ovakav im pristup omogućuje učinkovito reguliranje gladi i održavanje osjećaja sitosti tijekom dana.
Nasuprot tome, ljudi koji odluče jesti manje, češće obroke ujutro često osjećaju glad nakon doručka. Dakle, ako ste skloni obilatom doručku i uživanju u slanini (povijesno kontroverznoj hrani), idete u pravom smjeru da izgubite višak kilograma jer vam to omogućuje da učinkovito kontrolirate svoj apetit.

Preporučujemo