Ispod su potrebne komponente:

Za ovaj recept potrebna vam je mala količina soli, 2 decilitra riže (poželjna kocan riža), vrećica vanilin šećera, 1 litra mlijeka, 8 žlica šećera, po želji grožđice i malo cimeta.

Kakav je proces njegove pripreme?

Započnite tako da 2 dl riže temeljito isperete tekućom vodom prije nego što je prebacite u lonac. Pobrinite se da riža bude pokrivena dodavanjem odgovarajuće količine vode. Na kraju, dodajte malu količinu soli.

Nakon što voda zavrije, smanjite temperaturu i postupno ulijevajte otprilike 1 dl vode, izbjegavajući da ulijete svu odjednom. Neprekidno miješajte kako se riža ne bi zalijepila za dno posude i zapržila.

Kako riža upije svu vodu, polako dodajte mlijeko, dodavajući ga postupno. Neprekidno miješati. Riža će se početi širiti i upijati mlijeko, što zahtijeva dodavanje još mlijeka prema potrebi.

Za poboljšani okus razmislite o ubacivanju grožđica u smjesu. Ostavite ih da krčkaju uz mlijeko dok se zajedno kuhaju. Kako se riža ne bi zalijepila za dno posude, ključno ju je stalno miješati tijekom kuhanja otprilike petnaestak minuta, što rezultira brzim procesom kuhanja.

Nakon što je riža dosegla željenu razinu mekoće i mlijeko postiglo gustu konzistenciju, u smjesu dodajte šećer i vanilin šećer. Održavajte laganu toplinu i neprestano miješajte još minutu ili dvije. Ostavite sutlijaš da odstoji desetak minuta u poklopljenoj posudi prije posluživanja kako bi se okusi u potpunosti proželi.

Uživajte u divnim okusima ove tradicionalne slastice i prepustite se njenom preslatkom okusu!

BONUS:

Predstavljamo slasnu alternativu tradicionalnim prženim tikvicama: hrskave štapiće od tikvica! Pripremite se na iznenađenje jer ovaj recept ne sadrži apsolutno nikakvo ulje ili masnoću. Recite zbogom masnom uživanju i pozdravite grickanje bez osjećaja krivnje.

Ako tražite zdraviju opciju za hrskavi međuobrok, ovaj recept za štapiće od tikvica je savršen. Umjesto da se prže, ovi štapići tikvica se peku dok ne poprime lijepu zlatnosmeđu boju i dok ne počnu zadovoljavajuće hrskati. Najbolji dio je što ne sadrže ulje ili masnoću, što ih čini poslasticom bez grižnje savjesti.

Idealne za ukusno predjelo ili slani zalogaj, ove se poslastice izvrsno slažu s ukusnim umakom od kiselog vrhnja i češnjaka. Evo jednostavnog vodiča za njihovu pripremu:

Potrebni sastojci su sljedeći:

Da biste napravili štapiće od tikvica, započnite tako što ćete izrezati 2 tikvice na štapiće, ukupne težine oko 700 g. Štapiće tikvica posolite s 2/3 žličice soli. Zatim štapiće umočite u 1-2 razmućena jaja, pa premažite s 4 žlice prezli. Dodajte 1 žličicu mljevenog češnjaka, prstohvat mljevenog crnog papra, 1 žličicu mljevene paprike i 0,5 žličice origana za aromu. Na kraju štapiće prije pečenja pospite s 2 žlice brašna.

Za pripremu umaka prikupite sljedeće sastojke: 4 žlice kiselog vrhnja, 1 mljeveni češanj češnjaka i šaku sitno nasjeckanih grančica kopra.

Kakav je proces njihove pripreme?

Zagrijte pećnicu na temperaturu od 220°C, a pleh obložite papirom za pečenje. Za pripremu tikvica, narežite ih na trakice duljine otprilike 3 inča i debljine 1/2 inča. Nakon toga obilato pospite trakice tikvica solju i ostavite ih da nesmetano odstoje otprilike 10 minuta. Ovaj korak je ključan jer pomaže u uklanjanju viška vlage.

Kako biste uklonili zaostalu vlagu, osušite tikvice papirnatim ručnicima. Zatim trakice tikvica lagano pospite brašnom, pazeći da uklonite sav višak laganim protresanjem. Za pripremu, svaki štapić premazan brašnom umočite u umućeno jaje, a zatim ga premažite aromatičnom mješavinom krušnih mrvica, mljevenog češnjaka, crnog papra, paprike i origana.

Za pripremu ravnomjerno rasporedite trakice tikvica koje ste obložili na lim za pečenje. Stavite lim u zagrijanu pećnicu i pecite 20-25 minuta, pazeći da trakice preokrenete do pola. Držite ih na oku dok ne poprime divnu zlatnosmeđu boju i ne postanu zadovoljavajuće hrskavi.

Dok su štapići tikvica u pećnici, iskoristite priliku i pripremite popratni umak za umakanje. Pomiješajte kiselo vrhnje, nasjeckani češnjak i nasjeckani kopar u maloj zdjeli, pazeći da su svi sastojci dobro izmiješani.

Poslužiti

Nakon što ste štapiće tikvica izvadili iz pećnice, prebacite ih na rešetku da se malo ohlade. Popratite hrskave trakice tikvica prilogom od kiselog vrhnja i umaka od češnjaka.

Preporučujemo