Možda ste imali iskustvo da ste naručili biftek u restoranu i bili impresionirani sočnošću i ukusom mesa, ali kada pokušate da ga skuvate kod kuće, rezultati su često manje nego zadovoljavajući. Međutim, postoji tajna koja može spasiti dan. Kivi je, kaže Krstarica, tajni sastojak mnogih kuvara jer pomaže u omekšavanju mesa.

- Jednostavno dodavanje nekoliko kriški ovog voća mesu prije pečenja na roštilju može promijeniti teksturu mesa i učiniti ga ekstra mekim. Kivi igra važnu ulogu u procesu kuhanja kao prirodna marinada. To je zbog proteolitičkih enzima prisutnih u kiviju koji razgrađuju vezivno tkivo u pulpi, što rezultira mekom teksturom koja se gotovo topi u ustima.
Postoji nekoliko dokazanih tehnika za omekšavanje mesa. Mariniranje je najefikasnija metoda – korištenjem kiselih sastojaka poput limunovog soka, sirćeta ili jogurta, koji razgrađuju vlakna u mesu i čine ga mekšim.
- Alternativno, koristite ananas ili papaju jer sadrže enzime koji pomažu u omekšavanju. Druga opcija je da se meso lupa čekićem, posebno za deblje rezove, koji će dodatno razbiti mišićna vlakna. Kuvanje na niskoj temperaturi, poput dinstanja ili dinstanja, takođe daje sočno, mekano meso.
Ako odlučite marinirati svoje meso, jednostavno dodajte narezani kivi u uobičajenu rutinu mariniranja sat ili dva prije pripreme mesa. Ključno je izbjeći duži kontakt između mesa i kivija, jer će meko meso uzrokovati raspadanje tokom pripreme.
Ananas je još jedno tropsko voće koje ima slične enzime koji pomažu omekšavanju mesa i imaju sličan učinak na mekoću mesa. Ako kivi nije dostupan, ananas je odlična zamjena koja postiže slične rezultate. Ova jednostavna metoda poboljšava tradicionalne metode pripreme mesa i može dramatično utjecati na teksturu, pružajući nezaboravno iskustvo uživanja u sočnim, ultra nježnim komadima mesa.
BONUS TEKST
Kristina Gagarkina često razmišlja o svojoj impulzivnoj odluci da se uda za turskog biznismena koji je sada u zatvoru, ostavljajući je da sama brine o svojih 22 djece. Porodica 26. avgust 2024. – 11:36 Autor: Vanja Mileković Kristina se udala za imućnog Turčina i rodila 22 djece. On je trenutno u zatvoru i ona se moli Bogu da što prije napusti ovaj svijet.
Romansa Christine i Galipa Ozturka počela je na odmoru prije više od pet godina. Kristina je u to vrijeme tek završila proceduru razvoda i odlučila otići na plažu da se opusti i ostavi kćerku na brigu porodici. Tokom tog bijega upoznala je milijardera Galipa Ozturka. Tajkun, koji je u svojim kasnim 50-im, proveo je više od decenije u Gruziji, gdje je izgradio uspješno poslovno carstvo koje je uključivalo nekoliko uspješnih hotela.
Kada je upoznao Christinu, već je bio oženjen ženom iz Kine, istih godina kao i Christina. Jedan otac Turčin, Kineskinja, imao je šestoro djece. Ali to ga nije spriječilo da napusti porodicu i potpuno se posveti svojoj mladoj novoj supruzi Christini. “Ozturk je primijetio da je upravo ona žena koju je tražio, pravi brušeni dijamant, i odmah je prepoznao čistoću njenog srca.
Kristina je rekla: “Čim smo se vjenčali, mužu sam izrazila želju za velikom porodicom, a zapravo za vlastitim rasadnikom. On je moje želje uzeo k srcu i dao mi veliku porodicu i svoj privatni vrtić. Samo mjesec dana nakon toga Njihov prvi susret, Cristina i Galip su se vjenčali, sa ciljem da imaju 105 djece.
Galip je preuzeo vođenje agencije, birajući surogat majke i osiguravajući da ispune sve potrebne uslove. Kristina je 2020. godine preko surogat majke rodila njihovog prvog sina, kao i biološko dijete. Zbog rastućih potreba porodice, porodica Ozturk uložila je oko 168.000 € u surogat majku i dodatnih 90.000 € u dadilju i domaćicu.
Od 2023. godine porodica turskog milijardera ima 22 djece, od kojih su sva inspirirana očevim fotografijama i slikama. Cristina priznaje da nosi više šešira u vrtiću, ne samo kao učiteljica, već i kao računovođa i supervizor, upravljajući plaćanjima dadilja, organiziranjem obroka, dogovaranjem vakcinacije i još mnogo toga.