Moram reći da su ove kiflice koje sam skuhala izuzetno brze, da ne kažem nevjerojatno mekane da me ostavljaju bez riječi. Stvarno vrijeme pripreme je samo oko 30 minuta, dok je preostalo vrijeme posvećeno dizanju tijesta i pečenju u pećnici. Kako je recept izvorno tražio 1 kockicu svježeg kvasca (koju nisam imala pri ruci), zamijenila sam je sa 2 paketića suhog kvasca. Važno je napomenuti da je 1 kockica svježeg kvasca jednaka 2 paketića suhog kvasca.
Među omiljenim poslasticama posebno mjesto zauzimaju kiflice s pekmezom kao klasičan favorit mnogih. Nedavno sam se prvi put odlučila okušati u njihovoj izradi i moram reći da nije bilo tako zahtjevno kako sam očekivala. Zapravo, otkrio sam praktičnu tehniku motanja rolada koja je proces učinila mnogo lakšim i jednostavnim. Umjesto tradicionalne metode, odlučila sam se rezati tijesto na kvadrate i jednostavno ih zarolati. Ovaj se pristup pokazao kao mnogo lakši i nekompliciraniji način za postizanje željenog rezultata.
Ove kiflice, poznate kao nadaleko poznate bakine kiflice, nagrađene su čak i nagradom na prestižnoj manifestaciji Bakini kolači. Ovo je događaj kojemu se jako veselim jer mi je najdraži. Danas s uzbuđenjem mogu s vama podijeliti cijenjeni obiteljski recept koji se prenosi kroz mnoge generacije, kao što je gospođa Vesna ljubazno učinila s nama. Čvrsto vjerujem u snagu i autentičnost takvih recepata. Neizmjerno sam uživala u izradi i konzumaciji ovih slatkih, hrskavih kiflica punjenih pekmezom. Njihov neodoljivi okus tjera na uživanje ne samo u jednoj, već u minimalno pet uzastopnih kiflica jer su jednostavno toliko ukusne. Autohtonu aromu i okus koji podsjeća na bakinu kuhinju savršeno nadopunjuje pekmez od šljiva, posebno kada se radi sa sezonskom kombinacijom šljiva, čokolade i ruma, za što je recept dostupan.
Sastojci za tijesto :
300 g glatkog brašna
250 g putera ili margarina sobne temperature
2 žlice jabučnog octa
4 žlice vode
Dodatno: Džem, marmelada ili europska krema po izboru. Dolcela vanilin šećer u prahu.
Priprema: Navedene sastojke umijesiti u tijesto. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 2 sata ili preko noći.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Veći pleh obložiti papirom za pečenje.
Odmoreno tijesto stavite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na 0,5 cm debljine.
Razvaljano tijesto izrežite na kvadrate 5*5 cm. Na svaki kvadrat staviti malo pekmeza. Smotajte rolnice i slažite ih u tepsiju, ostavljajući samo malo razmaka između svake rolnice.
Pecite ih dok ne porumene, oko 15 minuta. Ovisi o pećnici.
Uvaljajte ih u šećer u prahu i zagrijte.
Dodatni komentar: Domaćice kažu da osim jabučnog octa možete koristiti i alkoholni ocat. Ostavlja se da se tijesto stegne. Ako je tijesto nakon hlađenja pretvrdo, možete ga malo ostaviti na toplom mjestu pa ga razvaljati.