Srce je važan organ i njegova funkcija se često smanjuje kako starimo, posebno ako smo genetski predisponirani. Naravno, loša prehrana, nedostatak vježbe, pušenje i druge loše navike također mogu doprinijeti lošem zdravlju srca.
Danas vam otkrivamo novi simptom.
Istraživanja pokazuju da se broj srčanih udara svakim danom povećava, ubivši u prosjeku 16 ljudi. Bolest srca nastaje kada se iznenada prekine cirkulacija krvi kroz arterije koje opskrbljuju srčani mišić.
Treba napomenuti da se simptomi koji ukazuju na podložnost ovoj životno opasnoj bolesti mogu razlikovati između muškaraca i žena. Svima je poznat osjećaj stezanja u grudima i mučnine, ali postoje i drugi, manje očigledni znakovi koji upućuju na potencijalnu opasnost. Neobičan ukus u ustima jedan je od takvih znakova, koji može ukazivati na kardiovaskularne probleme i služiti kao pokazatelj srčanog udara.
Kombinacija stezanja u grudima i mučnine također je vrijedna pažnje. Prema dr. Mark Perrot iz Britanske fondacije za srce rekao je da, iako je jak bol u grudima najočigledniji simptom srčanog udara, moguće je zamijeniti ove simptome sa žgaravicom, što može dovesti do lošeg zadaha i metalnog okusa u ustima.
Osim toga, osjećaj zatezanja u stomaku može biti znak upozorenja na predstojeći srčani udar. Povremeno se javljaju simptomi kao što su stezanje u grudima, nelagodnost u gornjim udovima, dispneja, pospanost, umor i vrtoglavica. U ovom slučaju Britanska fondacija za srce savjetuje pacijentima da isprobaju tehnike opuštanja i žvaću 300 mg aspirina dok ne stigne medicinska pomoć.
ŠTA JE NAJBOLJE DA JEDETE ZA VEČERU? Nutricionistkinja Marija nam otkiva dve ključne stvari za dobro varenje
Nutricionista Marija Milanović otkriva šta voli da jede za večeru. Njen savet je jednostavan, brz za pripremu i veoma zdrav jer je večera poslednji obrok u danu, pa nije uvek lako napraviti pravi izbor i izabrati hranu sa manje kalorija. Osjećaj sitosti cijelu noć do doručka sljedećeg dana. Nutricionistica Marija Milanović na našem portalu ističe da je pored izbora namirnica izuzetno važno i vreme jela: „Da biste omogućili bolju probavu hrane i dali osećaj opuštenosti u stomaku, najbolje je najkasnije do prije spavanja 2 sata za večeru “Prvo pripremite piletinu, začinite i ispecite po želji, a zatim narežite na komade. Salatu operite i nasjeckajte po potrebi ili je kupite unaprijed narezanu ako nemate vremena. Dodajte malo cherry paradajza (možete ih prepoloviti ili na četvrtine ako želite). Dodajte narezanu piletinu sa roštilja, dodajte maslinovo ulje, limun i grčki jogurt, te željene začine.
Ovo je praktična večera za koju je potrebno oko 20 minuta da se pripremi i koju možete ponijeti sa sobom gdje god da krenete. Nutricionisti nude još jedno rješenje: „Osim ove varijante možete izabrati i svježi sir sa salatom i sjemenkama, te bijelu ribu sa grilovanim povrćem (bakalar, pastrmka, brancin, orade). Isprobajte neki od njenih prijedloga za ukusnu i izdašnu večeru.
10 pravila za dugovečnost japanskog doktora: Ako želite da doživite duboku starost, uradite ovo