Jednostavna i Ukusna Pita od Sira

Ovaj recept je izuzetno praktičan i jednostavan za pripremu.

Uživajte u predivnom okusu ove pite od svježeg i krem sira, savršene za lagani podnevni obrok ili ukusno predjelo. Neodoljiva kombinacija hrskavog filo tijesta i bogatog sira stvara nevjerojatnu ravnotežu okusa i tekstura.

Vrijeme Pripreme

Ukupno vrijeme pripreme: 60 minuta

  • Priprema: 20 minuta
  • Pečenje: 40 minuta

Sastojci

  • 500 g svježeg sira
  • 3 jaja
  • 2 žlice creme fraiche
  • Sol po želji
  • 400 g filo tijesta
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 1 dodatno jaje za premazivanje

Priprema

  1. Priprema Nadjeva:
    • U velikoj zdjeli pomiješajte svježi sir, jaja i creme fraiche.
    • Dobro izmiješajte sastojke dok ne postanu homogeni, te dodajte sol po ukusu.
  2. Priprema Filo Tijesta:
    • Zagrijte pećnicu na 180°C.
    • Razmotajte filo tijesto i svaki list obilno premažite otopljenim maslacem.
    • Posložite maslene listove u kalup za pitu ili tortu, pazeći da prekriju i dno i stranice kalupa.
  3. Sastavljanje Pite:
    • Ulijte nadjev od sira u kalup obložen filo tijestom, ravnomjerno ga raspoređujući.
    • Umutite preostalo jaje i premažite njime površinu pite.
  4. Pečenje:
    • Stavite pitu u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 40 minuta, dok vrh ne postane zlatan, a nadjev se stvrdne.

Posluživanje

  • Nakon pečenja, ostavite pitu da se malo ohladi prije rezanja.
  • Pitu možete poslužiti dok je još topla, ili je ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu za jednako ugodan okus.

Prijedlozi za Serviranje

  • Uz Salatu: Poslužite pitu uz svježu salatu punu zelenila za nutritivno bogat obrok.
  • Uz Vino: Uparite je s čašom hladnog bijelog vina za dodatnu sofisticiranost.
  • Uz Creme Fraiche: Dodajte malo creme fraiche na vrh za još kremastiji doživljaj.

Uživajte u ovoj ukusnoj piti i podijelite je s obitelji i prijateljima!

Preporučujemo