Helicobacter pylori, također poznat kao Helicobacter pylori, je mikroorganizam koji može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kod ljudi, uključujući gastritis, čir na želucu, pa čak i rak želuca. Ova bakterija obično živi unutar želuca i može uzrokovati mnoge neugodnosti i zdravstvene komplikacije.

Odnosno, često je povezana s pojačanim lučenjem želučane kiseline, što može dovesti do oštećenja želučane i crijevne sluznice. Dugotrajna infekcija ovom bakterijom može ozbiljno ugroziti zdravlje probavnog sustava i povećati rizik od ozbiljnih bolesti poput peptičkog ulkusa ili raka želuca.

Zbog toga je iznimno važno poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se smanjila prisutnost ove bakterije u organizmu i spriječilo njeno negativno djelovanje na zdravlje. Srećom, postoje neki prirodni načini koji pomažu u borbi protiv ove bakterije i smanjuju njen utjecaj na probavni sustav.

  • Što unos brokule znači u vašoj prehrani

Jedan od učinkovitih, ali jednostavnih načina za smanjenje koncentracije Helicobacter pylori u tijelu je redovito uključivanje brokule u prehranu. Brokula je poznata po svojim izvrsnim prehrambenim i zdravstvenim prednostima te sadrži mnoge hranjive tvari koje pomažu u borbi protiv ove bakterije. Istraživanja pokazuju da je konzumacija samo 70 grama brokule dnevno dovoljna za smanjenje koncentracije H. pylori i do 40%. Stoga samo mala količina ovog povrća svaki dan može značajno utjecati na smanjenje prisutnosti bakterija i poboljšanje zdravlja crijeva.

  • Kako se brokula bori protiv Helicobacter pylori?

Brokula je bogata kompleksnim spojevima od kojih je najvažniji sulforafan – snažan antioksidans koji je posebno učinkovit u borbi protiv infekcija uzrokovanih Helicobacter pylori.

  • Kako uvesti brokulu u prehranu?

Brokula je svestrana i lako se može uključiti u vašu svakodnevnu prehranu.

Postoji mnogo načina da ga pripremite i uživate u njegovim nutritivnim prednostima:

Salate i prilozi: Svježu brokulu dodajte salatama ili je koristite kao ukusan prilog uz glavno jelo. Blanširanje brokule u vodi s malo soli čuva njezinu hranjivu vrijednost, a ujedno pridonosi boljem okusu.
Temeljci i juhe: Brokula je odličan sastojak za zdrave temeljce i juhe. Kombinirajte ga s povrćem i začinima i dobit ćete ukusan i hranjiv obrok.
Smoothieji i sokovi: želite li brokulu brzo i jednostavno uvrstiti u svoju prehranu, možete je dodati u smoothieje ili sokove. Kombinirajte ga s drugim voćem i povrćem kako biste napravili ukusan i hranjiv napitak.
Kuhanje na pari: Kuhanje brokule na pari jedan je od najboljih načina da sačuvate sve njezine hranjive tvari. Ovaj način pripreme omogućuje brokuli da zadrži maksimalnu količinu vitamina i minerala.

BONUS TEKST

Dok vježbe za oči neće poboljšati vid kod osoba s očnim bolestima poput katarakte, miopije ili makularne degeneracije, one mogu ublažiti naprezanje očiju kod ljudi koji većinu dana provode ispred ekrana. Evo kako izvoditi ove vježbe. Čest problem među ljudima koji cijeli dan rade ispred kompjutera je digitalno naprezanje očiju.

Ovo stanje može uzrokovati: Suhe oči, vizualni umor i zamagljen vid Glavobolje. Efekti digitalnog naprezanja očiju mogu se ublažiti praktikovanjem nekih jednostavnih vježbi. Preusmjerite fokus Ovu vježbu treba raditi dok sjedite kako biste se mogli fokusirati. Postavite kažiprst nekoliko centimetara od očiju i fokusirajte se na oči. Postepeno odmičite prste od lica, zadržavajući fokus.

Odvojite trenutak da se zagledate u daljinu. Fokusirajte se na ispružene prste i postepeno ih vraćajte svojim očima. Pomjerite oči i fokusirajte se na udaljene objekte. Izvođenje vježbi fokusiranja može ublažiti naprezanje očiju.

Preporučujemo