Ukusne Okruglice od Tikvica s Mirisnom Rižom i Umakom od Češnjaka i Kopra
Ovo zdravo i ukusno jelo je savršeno za svaku priliku, pružajući kombinaciju laganih, aromatičnih okruglica od tikvica, začinjene riže i osvježavajućeg umaka od češnjaka i kopra. Spoj različitih tekstura i bogatih okusa čini ovo jelo odličnim izborom za ručak ili večeru. Lako ga je pripremiti, a zadovoljit će i najzahtjevnije gurmane.
Potrebni Sastojci
Kuglice od Tikvica:
- 2 tikvice
- Sol po ukusu
- 200 g (1 šalica) ricotta sira
- 80 g (1/2 šalice) krušnih mrvica
- Provansalsko bilje po ukusu
- 60 g (1/4 šalice) parmezana
- 1 jaje
Riža s Povrćem:
- 250 g (1 šalica) riže
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 4 žlice maslinovog ulja
- 1 mrkva, naribana
- 500 ml (2 šalice) vode
- 1 žličica soli
- Crni papar po ukusu
- Omiljeni začini po ukusu (kurkuma, sušeni origano, slatka paprika)
Umak od Češnjaka i Kopra:
- 50 g (1/4 šalice) grčkog jogurta
- 50 g (1/4 šalice) majoneze
- Češnjak, mljeven (po ukusu)
- Svježi kopar, nasjeckan po ukusu
Kako Se Priprema?
1. Priprema Kuglica od Tikvica:
- Naribajte tikvice i posolite ih. Ostavite da odstoje 10 minuta kako bi pustile vodu. Zatim dobro ocijedite višak tekućine iz tikvica.
- U velikoj zdjeli pomiješajte naribane tikvice, ricotta sir, krušne mrvice, provansalsko bilje, parmezan i jaje. Smjesu dobro promiješajte dok ne postane kompaktna.
- Oblikujte smjesu u male kuglice i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje.
- Kuglice pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C (400°F) oko 30 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
2. Priprema Riže s Povrćem:
- Operite rižu i ocijedite je.
- U tavi pržite nasjeckani luk na maslinovom ulju dok ne postane proziran.
- Dodajte naribanu mrkvu i pirjajte dodatnih 3-5 minuta.
- Dodajte rižu, vodu, sol, crni papar i začine po izboru (kurkuma, origano, paprika). Poklopite i pirjajte na laganoj vatri 25 minuta, bez otvaranja poklopca, kako bi riža upila svu tekućinu.
3. Priprema Umaka od Češnjaka i Kopra:
- U maloj zdjeli pomiješajte grčki jogurt, majonezu, mljeveni češnjak i svježi kopar.
- Dobro promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine u gladak umak.
Posluživanje:
Okruglice od tikvica poslužite uz mirisnu rižu. Prelijte kuglice umakom od češnjaka i kopra ili umočite okruglice u umak. Ovo jelo možete upariti s svježom zelenom salatom ili povrćem kuhanim na pari za dodatnu dozu hranjivih tvari.
Prijedlozi za Posluživanje:
- Ove okruglice savršene su kao glavno jelo ili prilog.
- Poslužite uz čašu ohlađenog bijelog vina za savršeno uparivanje s blagim okusima tikvica i začina.
- Za dodatne hranjive tvari, poslužite jelo uz povrće na pari ili svježu sezonsku salatu.
Ovaj recept je zdrav, lagan i bogat okusima, a jednostavan za pripremu – idealan za brzi obrok ili obrok kojim ćete oduševiti goste!