Prema dr. PAJ0VIĆA, osobe sa plućnim i srčanim oboljenjima posebno su osjetljive i izložene najvećem riziku tokom toplotnih talasa.
Ljekari također daju smjernice o tome kako bezbedno prebroditi ovaj period bez nanošenja štete.
Prema dr. Povišene temperature potencijalno mogu promijeniti viskozitet krvi, što može dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka i povećati vjerovatnoću moždanog ili srčanog udara, rekao je Pajović.
Sa dolaskom ljeta dočekuju nas visoke temperature koje označavaju početak sezone. Dr Aleksandar Pajović, direktor Doma zdravlja Čačak, nudi vredne savete za ove vruće dane. Ključno je da ostanete hidrirani uzimajući dovoljno tečnosti, posebno vode i prirodnih sokova. Osim toga, osobe koje pate od kroničnih bolesti treba se striktno pridržavati propisanog režima liječenja.
Dr. Pajović je napomenuo da su osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima, hroničnom opstruktivnom bolešću pluća i astmom posebno ugrožene u periodima visokih temperatura. To je zato što vrućina može uzrokovati grčeve u mišićima i pogoršati postojeće zdravstvene probleme. Nadalje, dr. Pajović je upozorio da porast temperature može promijeniti viskozitet krvi, što može dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka i povećati vjerovatnoću moždanog ili srčanog udara.
Za osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima važno je shvatiti da visoke temperature mogu uzrokovati širenje krvnih sudova, što može dovesti do aritmija.
Ljudima s hipertenzijom se savjetuje da preduzmu dodatne mjere opreza, kao što su promjena plana liječenja ako je potrebno i kontinuirano praćenje nivoa krvnog tlaka.
ŠTA JE NAJBOLJE DA JEDETE ZA VEČERU? Nutricionistkinja Marija nam otkiva dve ključne stvari za dobro varenje
Nutricionista Marija Milanović otkriva šta voli da jede za večeru. Njen savet je jednostavan, brz za pripremu i veoma zdrav jer je večera poslednji obrok u danu, pa nije uvek lako napraviti pravi izbor i izabrati hranu sa manje kalorija. Osjećaj sitosti cijelu noć do doručka sljedećeg dana. Nutricionistica Marija Milanović na našem portalu ističe da je pored izbora namirnica izuzetno važno i vreme jela: „Da biste omogućili bolju probavu hrane i dali osećaj opuštenosti u stomaku, najbolje je najkasnije do prije spavanja 2 sata za večeru “Prvo pripremite piletinu, začinite i ispecite po želji, a zatim narežite na komade. Salatu operite i nasjeckajte po potrebi ili je kupite unaprijed narezanu ako nemate vremena. Dodajte malo cherry paradajza (možete ih prepoloviti ili na četvrtine ako želite). Dodajte narezanu piletinu sa roštilja, dodajte maslinovo ulje, limun i grčki jogurt, te željene začine.
Ovo je praktična večera za koju je potrebno oko 20 minuta da se pripremi i koju možete ponijeti sa sobom gdje god da krenete. Nutricionisti nude još jedno rješenje: „Osim ove varijante možete izabrati i svježi sir sa salatom i sjemenkama, te bijelu ribu sa grilovanim povrćem (bakalar, pastrmka, brancin, orade). Isprobajte neki od njenih prijedloga za ukusnu i izdašnu večeru.
10 pravila za dugovečnost japanskog doktora: Ako želite da doživite duboku starost, uradite ovo