Ovaj recept za povrtnu juhu nudi savršenu ravnotežu okusa, zdravlja i jednostavnosti. Spoj bogatog povrća i hrskavih krutona od parmezana čini ovu juhu savršenim izborom za obrok koji zadovoljava i okusne pupoljke i potrebe za mršavljenjem. Slijedi detaljni opis kako pripremiti ovu ukusnu juhu i domaće krutone.
Sastojci
Za juhu trebat će vam:
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 2-3 žlice maslinovog ulja
- Razno povrće: celer, mrkva, slatka crvena paprika, slatka narančasta paprika, tikvica, krumpir (po želji, oko 2 komada svakog)
- 1 čili papričica, nasjeckana
- 2-3 češnja češnjaka, mljeveni
- 1 litra povrtnog temeljca
- 1 šalica smrznutog graška
- Svježi peršin, nasjeckan
- Sol, crni papar, majčina dušica (po ukusu)
Za krutone od parmezana:
- 4 kriške kruha, narezane na kockice
- Maslinovo ulje
- Sol, sušeni češnjak
- 50 g ribanog parmezana
- Suha majčina dušica (po ukusu)
Način pripreme
1. Priprema juhe:
- Zagrijavanje ulja: U velikoj posudi zagrijte 2-3 žlice maslinovog ulja na srednje jakoj vatri.
- Kuhanje luka: Dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte dok ne postane proziran (oko 3-5 minuta).
- Dodavanje povrća: U posudu ubacite celer, mrkvu, crvenu i narančastu papriku, tikvice i krumpir, sve narezano na kockice. Dobro promiješajte.
- Začinjavanje: Dodajte čili, češnjak, sol, crni papar i majčinu dušicu te sve promiješajte kako bi se začini ravnomjerno rasporedili.
- Pirjanje: Pokrijte lonac i pirjajte povrće otprilike 5-7 minuta kako bi omekšalo i razvilo svoje arome.
- Dodavanje temeljca: Ulijte 1 litru povrtnog temeljca i pustite juhu da kuha na srednje jakoj vatri oko 15 minuta.
- Finalni dodaci: Dodajte smrznuti grašak i peršin, te kuhajte još 3-5 minuta.
2. Priprema krutona od parmezana:
- Zagrijavanje pećnice: Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C (350°F).
- Priprema kruha: Stavite kockice kruha na lim za pečenje i pokapajte ih maslinovim uljem.
- Začinjavanje: Pospite solju, sušenim češnjakom, ribanim parmezanom i majčinom dušicom. Dobro promiješajte kako bi svaki komad kruha bio ravnomjerno prekriven začinima.
- Pečenje: Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10-15 minuta, dok krutoni ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.
Posluživanje
- Posluživanje juhe: Ulijte toplu juhu u zdjelice i dodajte svježe pripremljene krutone od parmezana.
- Ukras: Po vrhu pospite malo svježeg peršina za dodatnu svježinu i boju.
- Uživanje: Juha se može poslužiti kao lagani ručak ili večera, uz dodatak svježe salate ili kao predjelo prije glavnog jela.
Savjeti za pripremu
- Svježe povrće: Koristite svježe i visokokvalitetno povrće za najbolji okus i nutritivne vrijednosti.
- Prilagodba začina: Kušajte juhu prije posluživanja i prilagodite začine po vlastitom ukusu.
- Pohrana krutona: Čuvajte ostatke krutona u hermetički zatvorenoj posudi kako bi ostali hrskavi.
Ovaj recept za juhu od povrća nije samo zdrav, već i ukusan, pružajući idealnu kombinaciju okusa i hranjivih sastojaka. Uživajte u svakom zalogaju ove bogate i zadovoljavajuće juhe, upotpunjene hrskavim krutonima!
Preporučujemo