Stručnjaci za ishranu kažu da ove tri namirnice nisu prikladne za grickanje jer mogu negativno utjecati na zdravlje srca i ne promoviraju cjelokupno zdravlje. Da biste zaštitili svoje srce, važno je dati prioritet svom cjelokupnom zdravlju, a jedan od najefikasnijih načina da to postignete je ishrana koja je zdrava za srce.

Dosljedna konzumacija hrane bogate antioksidansima uz istovremeno smanjenje unosa hrane koja negativno utječe na zdravlje srca može uvelike poboljšati vaše zdravlje. Nutricionistice Mary Sabat, Lisa Andrews i Susan Schachter identificirale su tri namirnice koje mogu začepiti arterije i povećati rizik od srčanih bolesti, navodi se u izvještaju u Nijzenu.

Čips od krompira Kada je u pitanju želja za hrskavim, slanim zalogajem, čips je često najbolja opcija. Iako ugodna, ova popularna terapija može dovesti do zdravstvenih rizika, posebno kada je u pitanju zdravlje vašeg kardiovaskularnog sistema. Kako Sabat ističe, česta konzumacija pomfrita može dovesti do raznih zdravstvenih problema, kao što su začepljene arterije i povećana vjerovatnoća srčanih bolesti.

  • “Često se standardni čips kuva u uljima koje su nezdravo i bogato zasićenim i trans mastima. Ove masti imaju potencijal da podignu nivo holesterola i dovedu do nakupljanja plaka u arterijama, što na kraju dovodi do začepljenja arterija”, piše on u Poglavicama. objašnjeno u. Schachter je dalje napomenuo da čips ima više natrijuma, “što može predstavljati dodatni zdravstveni rizik”.
  • „Interakcija trans masti i visokog unosa natrijuma može povećati nivo LDL holesterola i potaknuti stvaranje plaka u arterijama, što može dovesti do kardiovaskularnih bolesti,“ upozorava ona dana, ali njegov sadržaj šećera može imati štetne posljedice na zdravlje arterija i srca.
  • “Većina krofni sadrži rafinirano brašno, šećer i mast, što zajedno može povećati nivo šećera u krvi i rizik od dijabetesa”, rekao je Andrews, “dijabetes je sam po sebi značajan faktor rizika za srčane bolesti. Rafiniranom brašnu često nedostaje vlakana. hranljivih materija, što uzrokuje porast šećera u krvi.

Ovo povećanje može dovesti do inzulinske rezistencije i upale, što značajno doprinosi aterosklerozi. Osim toga, mast u krofnama se često sastoji od nezdravih trans masti ili zasićenih masti, koje mogu povećati nivoe LDL holesterola i potaknuti nakupljanje plaka u arterijama.

Andrews savjetuje: “Ako odlučite uživati ​​u krofnama, ograničite se na jednu i klonite se varijanti punjenih kremom jer imaju veći sadržaj masti. Slanina je popularna opcija za doručak; međutim, grije srce. Zdravlje vaskularni sistem predstavlja značajan rizik, a Andrews vjeruje da je slanina glavni uzrok začepljenja arterija, pripisujući je povećanom sadržaju zasićenih masti i natrijuma.

“I govedina i svinjska slanina imaju visok sadržaj zasićenih masti i natrijuma, što ih čini jednim od najopasnijih izbora za zdravlje srca.” Imajući na umu ove preporuke, važno je obratiti pažnju na hranu koju jedemo kako bismo održali zdravlje srca i cjelokupno zdravlje.

Preporučujemo