Popečci od tikvica s kremastim umakom od jogurta

Ovi popečci od tikvica savršeni su za sve koji traže ukusan, hranjiv i jednostavan obrok bez mesa. Priprema je brza, a rezultat su zlatno-hrskavi popečci koji će zasigurno postati omiljeni dio vašeg jelovnika. Posluženi s osvježavajućim umakom od jogurta i krastavaca, idealni su za lagani ručak, večeru ili kao predjelo na zabavi.

Sastojci za popečke:

  • 2 svježe srednje tikvice (naribane)
  • Sol i crni papar (po ukusu)
  • 3 jaja
  • 100 g ribanog sira (parmezan ili oštar cheddar)
  • 1 žličica talijanskih začina
  • 1/2 žličice paprike (za suptilan okus dima)
  • 100 g krušnih mrvica (za hrskavost)
  • 50 g brašna
  • Suncokretovo ulje (za prženje)

Sastojci za umak:

  • 3 žlice kiselog vrhnja ili grčkog jogurta
  • 1 sitno naribani krastavac
  • Svježi kopar (nasjeckan, po ukusu)
  • 2 češnja češnjaka (mljevena)
  • Sol i papar (po ukusu)

Priprema:

  1. Priprema tikvica:
    • Naribajte tikvice u cjedilo, posolite ih i ostavite da odstoje 10-15 minuta kako bi pustile višak vode. Nakon toga ih dobro ocijedite pritiskanjem kako bi bile što suše, što će spriječiti da popečci postanu premokri.
  2. Priprema smjese za popečke:
    • U velikoj zdjeli pomiješajte ocijeđene tikvice s jajima, ribanjem sirom, talijanskim začinskim biljem, paprikom, soli i paprom. Dobro promiješajte smjesu.
    • Dodajte brašno i krušne mrvice, te sve dobro sjedinite dok smjesa ne postane kompaktna.
  3. Oblikovanje popečaka:
    • Uzimajte male porcije smjese i oblikujte ih u pljeskavice. Svaku pljeskavicu uvaljajte prvo u brašno, zatim umočite u razmućeno jaje, pa potom u krušne mrvice.
  4. Prženje popečaka:
    • U tavi zagrijte dovoljno suncokretovog ulja na srednje jakoj vatri. Pržite popečke s obje strane dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi, otprilike 3-4 minute po strani.
    • Nakon prženja stavite ih na papirnate ubruse kako bi upili višak ulja.
  5. Priprema umaka:
    • U zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje ili grčki jogurt s naribanim krastavcem, nasjeckanim koprom i mljevenim češnjakom. Začinite solju i paprom po ukusu.
    • Ostavite umak da se hladi u hladnjaku dok se popečci prže.
  6. Posluživanje:
    • Popečke poslužite tople uz osvježavajući umak od jogurta s krastavcem i češnjakom.

Savjeti za savršene popečke:

  • Ocijedite tikvice temeljito kako bi popečci zadržali oblik i postali hrskavi.
  • Prilikom prženja pazite da ulje bude dovoljno vruće, ali ne previše, kako bi popečci bili ravnomjerno prženi i hrskavi, a ne prepečeni.
  • Umak od jogurta možete prilagoditi svom ukusu dodavanjem začina poput paprike ili limunovog soka za dodatnu svježinu.

Ovi popečci od tikvica su jednostavan i ukusan način da uživate u zdravom, biljnom obroku. U kombinaciji s osvježavajućim umakom od jogurta, bit će savršen izbor za sve prilike – bilo da ih poslužite kao lagani obrok, prilog ili predjelo.

Preporučujemo