Složenac od cvjetače i brokule s umakom od češnjaka
Ovaj složenac od cvjetače i brokule bogat je povrćem i prepun okusa, što ga čini savršenim prilogom ili glavnim jelom. Uz dodatak umaka od češnjaka, ovo jelo pruža savršenu kombinaciju kremastih, hrskavih i svježih sastojaka, idealno za svaku priliku.
Sastojci:
Za složenac:
- 1 glavica cvjetače
- 1 žličica soli (za kuhanje cvjetače)
- 1 brokula
- 2 žlice mlijeka
- 1 poriluk (nasjeckan)
- Maslinovo ulje (za pirjanje)
- 8 gljiva (narezane)
- Crni papar (po ukusu)
- 1 žuti čili (nasjeckan)
- 1 grana cherry rajčica
- 4 jaja
- 500 ml (2,5 šalice) mlijeka
- 130 g brašna
- Kopar i peršin (nasjeckani, po ukusu)
- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 150 g sira (naribanog)
- 2 žlice majoneze
- 2 žlice grčkog jogurta ili kiselog vrhnja
Za umak:
- 2 žlice majoneze
- 2 žlice grčkog jogurta ili kiselog vrhnja
- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- Sol (po ukusu)
Priprema:
- Priprema povrća:
- Cvjetaču podijelite na cvjetove i stavite je u lonac s vodom. Dodajte 1 žličicu soli i kuhajte 5 minuta, dok ne omekša. Ocijedite i ostavite sa strane.
- Brokulu podijelite na cvjetiće, dodajte je u kipuću vodu s malo soli i kuhajte 2 minute. Zatim je ocijedite i ostavite sa strane.
- Priprema povrća za pirjanje:
- U tavi zagrijte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani poriluk i pirjajte dok ne omekša.
- Zatim dodajte narezane gljive, sol i crni papar po ukusu, i nastavite kuhati dok gljive ne omekšaju. Na kraju dodajte žuti čili i sve dobro promiješajte.
- Sastavljanje složenca:
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- U posudu za pečenje stavite kuhanu cvjetaču i brokulu, dodajte pirjano povrće i cherry rajčice.
- U zdjeli umutite jaja, mlijeko, brašno, kopar, peršin i češnjak. Prelijte ovu smjesu preko povrća u posudi za pečenje.
- Pospite naribani sir po vrhu.
- Pečenje:
- Pecite složenac u zagrijanoj pećnici 40 minuta, dok vrh ne postane zlatno smeđ i složenac se stegne.
- Priprema umaka:
- U maloj posudi pomiješajte majonezu, grčki jogurt (ili kiselo vrhnje), sitno nasjeckani češnjak i sol po ukusu. Ovaj umak će savršeno nadopuniti složenac.
- Posluživanje:
- Ostavite složenac da se malo ohladi prije nego što ga narežete. Poslužite ga uz pripremljeni umak od češnjaka za dodatni okus.
- Preporučuje se poslužiti uz svježu zelenu salatu ili hrskavi kruh koji će upiti kremaste sokove iz složenca.
Savjeti za posluživanje:
- Uparite ovo jelo s hrskavim kruhom kako biste upili ukusan umak.
- Uz složenac poslužite svježu zelenu salatu za dodatnu hrskavost i svježinu.
- Za izdašniji obrok, dodajte pečeni krumpir kao prilog.
Ovaj složenac od cvjetače i brokule savršena je kombinacija hranjivih sastojaka i bogatog okusa, a uz dodatak umaka od češnjaka, postaje neodoljiv obrok ili prilog. Jednostavan je za pripremu, a bogatstvo povrća i sirasta tekstura sigurno će oduševiti vaše goste ili ukućane.
Preporučujemo