Ovaj recept s tikvicama je toliko ukusan da bih u njemu mogla uživati svaki dan! To je savršen izbor za brzu i zdravu večeru, gotovu za samo 10 minuta!
Za pripremu ovog ukusnog jela potrebni su vam sljedeći sastojci: 2 naribane tikvice, nasjeckani peršin, sol po ukusu, narezana rajčica, 4 razmućena jaja, 6 žlica brašna, češnjak u prahu po želji, crni papar po potrebi, maslinovo ulje, nasjeckanog mozzarella sira i majčine dušice po ukusu.
Kakav je proces njihove pripreme?
Za početak uzmite tikvicu i naribajte je u veću zdjelu. Dodajte malu količinu soli i ostavite tikvice da kratko odstoje. Ovaj korak je ključan jer sol pomaže u izvlačenju viška vlage iz tikvica. Nakon otprilike 5 minuta, čvrsto stisnite tikvice kako biste uklonili preostalu tekućinu.
Pomiješajte sastojke tako da ocijeđene tikvice vratite u zdjelu. Umiješajte tučena jaja, nasjeckani peršin, malo češnjaka u prahu, crni papar i brašno. Miješajte dok se potpuno ne sjedini.
Za početak namažite lim za pite ili posudu za pečenje slične veličine s malo maslinovog ulja. Zatim ravnomjerno rasporedite smjesu od tikvica u posudu, pazeći da se rasporedi.
Preljev nanesite tako da ploške rajčice stavite na smjesu od tikvica. Po cijelom jelu obilato pospite naribani sir mozzarella i majčinu dušicu.
Da biste postigli kulinarsko savršenstvo, zagrijte pećnicu na (190°C) i pažljivo postavite pladanj unutra. Ostavite pitu da se peče otprilike 30 minuta ili dok se ne postigne željena razina čvrstoće i dok se sir ne transformira u veličanstvenu zlatnu nijansu.
Za posluživanje ostavite pitu da se malo ohladi prije rezanja. Uživajte u toplom kao ukusnoj večeri ili obilnom međuobroku.
Ako želite dodati malo više teksture i okusa, možete eksperimentirati s dodavanjem drugih povrća u smjesu. Na primjer, naribana mrkva ili sitno nasjeckani crveni luk mogu biti izvrsni dodaci koji će ovom jelu dati dodatnu dimenziju. Također, ako volite intenzivniji okus, možete dodati malo naribanog parmezana uz mozzarellu, što će pružiti bogatiju aromu.
Ovaj recept s tikvicama odličan je način da iskoristite sezonsko povrće i pripremite hranjiv obrok bez puno napora. Tikvice su izuzetno svestrane i dobro se slažu s raznim začinima i dodacima, što vam omogućuje da prilagodite recept prema vlastitom ukusu.
Osim toga, ovo jelo je i odličan način da uključite više povrća u svoju prehranu, što je posebno važno za održavanje uravnotežene ishrane.
Ako imate malo više vremena, možete eksperimentirati i s tijestom. Na primjer, umjesto klasičnog brašna, možete koristiti integralno ili bezglutensko brašno kako biste dobili zdraviju verziju ovog jela. Također, dodavanje različitih začinskih trava, poput bosiljka ili origana, može dodatno obogatiti okus.
Ova pita s tikvicama također može biti odličan izbor za posluživanje na okupljanjima ili kao dio švedskog stola, jer je ukusna i kad se servira hladna. Praktična je za rezanje na male komade, što je čini savršenom za dijeljenje s obitelji i prijateljima. Svježina povrća i toplina rastopljenog sira čine je neodoljivom kombinacijom koja će sigurno zadovoljiti i najzahtjevnije nepce.